Δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία επίσκεψης Τσίπρα στα Τίρανα


Πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζουν τα δημοσιεύματα στον αλβανικό τύπο, σύμφωνα με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε την επίσκεψή του στα Τίρανα και δηλώνουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμένει θετικός στην πρόσκληση που του απεύθυνε ο Ράμα στο Νταβός, να επισκεφθεί την Αλβανία και πως η ημερομηνία θα καθοριστεί διαμέσου της διπλωματικής οδού.

Στην πραγματικότητα, υπήρξε δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η επίσκεψη του πολιτικού προϊσταμένου του στην Αλβανία θα μπορούσε να γίνει πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, που είναι στις 8 Απριλίου. Ωστόσο, αυτή η δήλωση έγινε στα τέλη Ιανουαρίου και έχει μεσολαβήσει η αρχική άρνηση του Αλβανού προέδρου, Ιλίρ Μέτα, να δώσει την εξουσιοδότηση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.

Θεωρήθηκε ότι ο Τσίπρας και ο Ράμα θα συναντηθούν ακριβώς για να «γιορτάσουν» την υπογραφή της δέσμης μέτρων για τα καυτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων φαίνεται να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, δηλαδή στις αρχές Απριλίου.

Όμως, σύμφωνα με αναλυτές υπάρχει και ένας ισχυρότερος λόγος που μπορεί να αναβάλει την επίσκεψη αυτή και σχετίζεται με την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη σύλληψη και κράτηση σε φυλακές στην Αδριανούπολη δύο Ελλήνων στρατιωτών.


Σχόλια