Αλβανία και Κόσοβο πληρώνουν τα πρόστιμα των Ελβετών για τον «αετό»

Πολιτική διάσταση έλαβε ο περιβόητος πανηγυρισμός των Σακίρι και Τσάκα με τον αλβανικό αετό, καθώς για το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε μαζεύονται χρήματα από τον Αλβανό πρωθυπουργό αλλά και πολιτικούς του Κοσόβου.

Όλα ξεκινήσαν από… δύο γκολ και εξελίσσεται πλέον σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Οι Ερντάν Σακίρι και Γκράνιτ Τσάκα πανηγύρισαν τα γκολ ενάντια στη Σερβία, στο 2-0 για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό. Τον πανηγυρισμό που δηλώνει το (απατηλό) όνειρο της «μεγάλης Αλβανίας).

Θα αναρωτηθείτε, τι σχέση έχει ένα μουντιαλικό παιχνίδι και η Ελβετία με την Αλβανία; Και ορθώς αναρωτιέστε.

Η Ελβετία λοιπόν, όπως σχεδόν κάθε ομάδα της που μετέχει σε μεγάλες διοργανώσεις, έχει παίκτες άλλης καταγωγής: μέχρι και Βραζιλιάνοι έχουν φορέσει τη φανέλα με το ελβετικό εθνόσημο. Τόσο ο Σακίρι και ο Τσάκα, όσο και ο Βαλόν Μπεχράμι, είναι αφενός από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της εθνικής Ελβετίας, αφετέρου είναι Κοσοβάροι στην καταγωγή και ουδέποτε έκρυψαν την αγάπη προς την πατρίδα τους. Κοσοβάροι δεύτερης γενιάς, θα λέγαμε.
Και, ως γνωστόν, στο Κόσοβο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί. Προσθέστε και ότι οι σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου είναι σε χείριστη κατάσταση (απλά… δεν υπάρχουν, αφού οι Σέρβοι συνεχίζουν μα μην αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου) και ιδού το πλήρες σκηνικό.

Ο προαναφερθείς πανηγυρισμός, επειδή έστελνε πολιτικό μήνυμα, κάτι που η FIFA απαγορεύει, έπρεπε να επιφέρει και την ανάλογη ποινή ωστόσο οι δύο παίκτες τιμωρήθηκαν μόνο με επίπληξη και πρόστιμο. Και η εν λόγω ποινή-χάδι έφερε στο προσκήνιο την πολιτική σκηνή τόσο του Κοσόβου όσο και της Αλβανίας.

Κίνηση πολιτικών από το Κόσοβο ζήτησε να πληρώσει από την τσέπη της το πρόστιμο των δύο παικτών, άλλοι ξεκίνησαν διαδικτυακό… έρανο μαζεύοντας μέσα σε μερικές ώρες 16.000 δολάρια. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει από το όλο στόρι ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα. Με μήνυμα που ανέβασε στο Facebook, με τίτλο «μην φοβάστε τον αετό» ανακοίνωσε το άνοιγμα λογαριασμών, στους οποίους κάθε πολίτης μπορεί να καταθέσει όσα χρήματα θέλει προκειμένου να πληρωθεί το πρόστιμο των δύο (σ.σ. Κοσοβάρων Ελβετών, θυμίζουμε!) παικτών.

«Η χειρονομία με τον αετό είναι η χαρακτηριστική κίνηση που κάνουμε για να επικοινωνούμε μεταξύ μας σε χαρμόσυνα γεγονότα. Αυτή η χειρονομία που ήρθε σε απόλυτη στιγμή χαράς παρεξηγήθηκε και παρερμηνεύτηκε από κάποιους», ήταν το μήνυμα του Αλβανού Πρωθυπουργού.


Στο γειτονικό Κόσοβο δε, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μπαϊράμ Χασανί, πρόσφερε το μισθό ενός μήνα, δίνοντας και πολιτικό τόνο στην καμπάνια. «Τα συναισθήματά μας όταν οι Τσάκα και Σακίρι έκαναν το πανηγυρισμό με τον αετό, ήταν ανεκτίμητα», είπε ο Χασάνι.

sputniknews.gr

Σχόλια