Στα τέλη του 2019 αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με πΓΔΜ και Αλβανία


Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία περί το τέλος του 2019,  όπως είχε ήδη διαφανεί μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο την Τρίτη, συμφώνησαν στις Βρυξέλλες. Η πόρτα βέβαια θα ανοίξει εφόσον και οι δύο χώρες εμφανίσουν αρκετή πρόοδο ως προς τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σε σημερινή ανακοίνωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι ενέκριναν την συμφωνία της Τρίτης μεταξύ των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να εξετάσουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες τον Ιούνιο 2019 και να αρχίσουν συνομιλίες στο τέλος του έτους.

Αν και το θέμα δεν συζητήθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η ανακοίνωση επικυρώνει την συναίνεση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ένωσης να διατηρηθούν οι ελπίδες ένταξης για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά να ζητηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πριν από την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Γαλλία και η Ολλανδία ζητούσαν να υπάρξει περισσότερη πρόοδος, παρά την υποστήριξη των 25 χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

«Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία προσέκρουσε αρχικά στις αντιρρήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας, με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα να σπεύδει στη συνέχεια να διαμηνύσει ότι χωρίς ενταξιακή διαπραγμάτευση δεν δέχεται τη δημιουργία προσφυγικών camp στη χώρα του.

Σχόλια