Η διεθνής συνδρομή ήταν καθοριστική


Μεσίστιες κυματίζουν από χθες το πρωί οι σημαίες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες σε ένδειξη πένθους για τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινητοποιήθηκαν άμεσα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην καταπολέμηση των φονικών πυρκαγιών. Η Κύπρος έστειλε πεζοπόρα τμήματα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ρουμανία διέθεσαν εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ βοήθεια έστειλαν επίσης η Βουλγαρία και η Πορτογαλία.

Αλληλεγγύη από Τουρκία

Χθες ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε μήνυμα στον Eλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, με το οποίο εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του και προσφέρει βοήθεια και αλληλεγγύη: «Λόγω αυτής της καταστροφικής τραγωδίας, θα ήθελα να εκφράσω στην Εξοχότητά σας και στον Ελληνικό λαό τα συλλυπητήρια μου καθώς και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Απέναντι σε μια τέτοια οδυνηρή κατάσταση, βρισκόμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους βοήθεια, προκειμένου να στηρίξουμε την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό».


Συλλυπητήριες επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλαν επίσης οι πρόεδροι της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς, της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπάουσκαϊκε, της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Αλέν Μπερσέ, της Γεωργίας, Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, της Ουγγαρίας, Αντερ Γιάνος, της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε «συγκλονισμένος από την ανυπολογίστων διαστάσεων ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή που υπέστη η περιοχή της Αττικής και τις δραματικές ώρες που ζουν δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποι μας», προέτρεψε τους ομογενείς της Κωνσταντινούπολης να συγκεντρώσουν οικονομική βοήθεια, η οποία θα προσφερθεί στο πυρόπληκτο «Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα - Ορθόδοξο Χωριό» που εδρεύει στον Νέο Βουτζά και ζήτησε από τους πιστούς και τους ομογενείς ανά τον κόσμο να συμβάλουν με δωρεές προς τους πληγέντες της Αττικής. Το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, αποφάσισε να διατεθεί ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια για τους πληγέντες στην Ανατολική Αττική.

Στα Σκόπια η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συγκρότησε συντονιστικό φορέα που θα συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια που κρίνεται αναγκαία από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές και αποφάσισε να προσφέρει 100.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειές της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές.

Ο Εντι Ράμα, με ανάρτησή του στο facebook, έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Η Αλβανία αισθάνεται ιδιαίτερα κοντά στη γειτονική Ελλάδα σε αυτές τις τραγικές ώρες για όσους έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές συνέπειες μιας πυρκαγιάς! Η αλβανική κυβέρνηση μόλις ενέκρινε μια δωρεά στο όνομα της αλληλεγγύης με τους αδελφούς μας» έγραψε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

«Μια τραγωδία που πλήττει την Ελλάδα πλήττει επίσης την Αυστραλία» έγραψε στο Twitter ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ, ο οποίος πρόσθεσε πως «οι σκέψεις του και όλων των Αυστραλών είναι με τον λαό της Ελλάδας σε αυτές τις τραγικές ώρες».

Συλλυπητήρια από Ισραήλ

Με ανακοίνωση της η πρεσβεία του Ισραήλ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και επισημαίνει πως «οι ισραηλινές αρχές επικοινώνησαν με τις αντίστοιχες ελληνικές και τους προσέφεραν κάθε αναγκαία βοήθεια στην καταπολέμηση των φονικών πυρκαγιών. Οι ελληνικές αρχές ευχαρίστησαν το Ισραήλ για την προσφορά. Οι ισραηλινές ομάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα και στη διάθεση της Ελλάδας, εάν χρειαστεί».

Επιστολή συμπαράστασης απέστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριάντ Μάλκι, στον Νίκο Κοτζιά, με την οποία γνωστοποιεί ότι μπορούν να στείλουν στην Ελλάδα «ακόμα και ειδικές πυροσβεστικές ομάδες διάσωσης», ενώ ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, έκανε έκκληση στην Παλαιστινιακή Κοινότητα στην Ελλάδα για αιμοδοσία στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Στη Μόσχα ο Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών καταθέτοντας συμβολικά λουλούδια έξω από την ελληνική πρεσβεία.

Θερμές ευχαριστίες του υπ. Εξωτερικών σε όσους βοήθησαν

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί θερμά τους φίλους και εταίρους της Ελλάδας «για την άμεση ανταπόκρισή και την προσφορά εθνικών ιπτάμενων και επίγειων μέσων, καθώς και ανθρώπινου δυναμικού, για την κατάσβεση των πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική. Ευχαριστούμε επίσης ιδιαίτερα τα μέλη της Ελληνικής Ομογένειας, όπως και τους απλούς αλλοδαπούς πολίτες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους και εκδήλωσαν την πρόθεση να προσφέρουν υλικά πρώτης ανάγκης και χρηματική ενίσχυση για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει επίσης ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να προωθεί και να υποστηρίζει τις αναγκαίες προτάσεις για την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών Δομών Πολιτικής Προστασίας, αλλά και την υιοθέτηση πολιτικών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές».

Με άλλη ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες στους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ «για την άμεση ανταπόκρισή τους να προσφέρουν ιπτάμενα μέσα για την κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στην Αττική. Ευχαριστούμε επίσης την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ισπανία και την Ε. Ε. για την προσφορά βοήθειας, υλικής και σε ανθρώπινο δυναμικό, και όλους τους φίλους και εταίρους μας που εξέφρασαν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στο δράμα του ελληνικού λαού. Η ταχύτατη αυτή προσφορά βοήθειας αποδεικνύει στην πράξη ότι το πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας και αλληλεγγύης, όπως οι φυσικές καταστροφές, δεν γνωρίζουν σύνορα και υπερβαίνουν κάθε διαφορά».

Σχόλια