27 Ιανουαρίου: Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος


Η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Εισηγούμενος το νομοσχέδιο στην Βουλή, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι δεν επιδιώκεται απλώς η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά «και η διαρκής υπόμνηση του τι μπορεί να συμβεί αν η μισαλλοδοξία, το μίσος και η αδιαφορία γίνουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας». Διότι, όπως προσέθετε, «το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο μια υπόθεση καταστροφής και απωλειών. Είναι, κατά κύριο λόγο, μια υπόθεση ενός κόσμου παθητικότητας και αδράνειας και κάποιων επί μέρους προσώπων εξαιρετικού θάρρους και γενναιότητας».

Η 27η Ιανουαρίου, δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς την ημέρα αυτή, το 1945, ο Σοβιετικός Στρατός απελευθέρωσε μεγάλο τμήμα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι..

ΥΠΕΞ: Ημέρα ευθύνης η σημερινή

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι 74 χρόνια από την απελευθέρωση Άουσβιτς-Μπιρκενάου, τιμάται η μνήμη εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν με πρωτοφανείς συστηματικές, γραφειοκρατικά οργανωμένες μεθόδους στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου και αλλού.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι ημέρα ευθύνης, μία παγκόσμια επέτειος που επαναφέρει στη μνήμη την πιο σκοτεινή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας, η οποία αποτελεί έκτοτε βασικό στοιχείο της συλλογικής, ευρωπαϊκής μας ταυτότητας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει τη δέσμευση, «στη μνήμη όσων χάθηκαν και στο όνομα όσων επιβίωσαν, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

Με αλλαγή στο λογότυπο τίμησε τα θύματα του ολοκαυτώματος η ΝΔ

Η ΝΔ τιμά την Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, ενσωματώνοντας στο λογότυπο της την κάτοψη του μνημείου του ολοκαυτώματος του Βερολίνου και τα διακριτικά σήματα που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να ταυτοποιούν τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΚΙΝΑΛ: Χρέος να θυμόμαστε και να διδασκόμαστε από την Ιστορία

«Έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να διδασκόμαστε από την ιστορία», «Ποτέ ξανά», ήταν το μήνυμα του εκπρόσωπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλου Χρηστίδη για τη Διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Σχόλια