Εγκαταλείπει το Αργυρόκαστρο η Shell


Την απόφαση της να εγκαταλείψει τα σχέδια της για έρευνες πετρελαίου σε προστατευόμενη περιοχή κοντά στο Αργυρόκαστρο έπειτα από διαμαρτυρίες κατοίκων και την αντίθεση ειδικών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και τουρισμού έκανε γνωστή η Shell Upstream Albania, 100% θυγατρική της Royal Dutch Shell, σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης.
«Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η εταιρεία στο Τεμάχιο 4, η Shell δε θα προχωρήσει σε εργασίες έρευνας και γεωτρήσεων στην περιοχή των Ζαγορίων - πρόκειται για περιοχή κοντά στο Αργυρόκαστρο - η οποία υπόκειται σε ειδικό καθεστώς προστασίας υπό την αλβανική νομοθεσία», δήλωσε ο επικεφαλής της Shell στην Αλβανία, Rohan D’Souza.

Το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθούν γεωτρητικές εργασίες στον Εθνικό Δρυμό των Ζαγορίων επιβεβαίωσε και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Edi Rama με ανάρτηση του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι η προστατευόμενη περιοχή των Ζαγορίων χαρακτηρίζεται από το μοναδικό οικοσύστημα της και έχει κηρυχθεί εθνικός δρυμός από τον Ιούλιο του 2018.

Κάτοικοι των αλβανικών χωριών του Πωγωνίου και των Ζαγορίων αρνήθηκαν να συναντηθούν την Πέμπτη με εκπροσώπους της Shell οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή για να ενημερώσουν σχετικά με τις έρευνες για πετρέλαιο στο Τεμάχιο 4.

Η αρχική μελέτη της Shell προέβλεπε τη διάνοιξη περίπου 3.000 ερευνητικών γεωτρήσεων πλάτους 9 εκατοστών και βάθους έως 30 εκατοστών, προκειμένου να εκτιμηθούν οι προοπτικές του υπεδάφους.

Προσφάτως ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η Shell βρισκόταν κοντά στην ανακάλυψη «τεράστιων» αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή Shpirag, στον αλβανικό νότο.

«Βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες μακριά από την αποκάλυψη της πραγματικής εικόνας, με όλα τα δεδομένα να συνηγορούν υπέρ της ύπαρξης ενός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου και πετρελαίου» είχε δηλώσει ο Edi Rama.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2018, το υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας υπέγραψε συμφωνία για έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων με τη Shell Upstream Albania για το Τεμάχιο 4 στην ορεινή περιοχή Shpirag.

Η Shell προβλέπεται να επενδύσει περίπου 42,5 εκατ. δολάρια σε διάστημα επτά ετών στην έρευνα για νέα πετρελαϊκά κοιτάσματα στην Αλβανία.


ibna.gr

Σχόλια