"Απαγορευτικό" ΗΠΑ στις παραιτήσεις της αλβανικής αντιπολίτευσης


Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Αμερικανική Πρεσβεία στις αποφάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση να παραδώσουν τις έδρες τους.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους βουλευτές να μην προχωρήσουν σε παραίτηση και χαρακτηρίζει την επιλογή αυτή ως "πολιτική αλαζονεία".

Με ανακοίνωση της η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα σημειώνει:
Μια υγιής δημοκρατία απαιτεί η αντιπολίτευση να λειτουργεί με εποικοδομητικά μέσα στους συνταγματικούς θεσμούς. Οι απειλές από το Δημοκρατικό Κόμμα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν τις έδρες τους στο κοινοβούλιο, υπονομεύουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και υπονομεύουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία στην εφαρμογή του νόμου και στην υπεύθυνη διακυβέρνηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν όλους τους βουλευτές να παραμείνουν στις πολιτικές διαμαρτυρίες και να απορρίψουν τις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν τις έδρες τους και να υπερασπισθούν τα ιδανικά και τις αρχές που έχουν ζωτική σημασία για κάθε ισχυρή δημοκρατία. Αν αποτύχετε να κάνετε τη δουλειά σας, θα απογοητεύσετε τους ανθρώπους που έχετε το προνόμιο να εκπροσωπείτε.

Την σκυτάλη πήρε ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα.

Δεν έγινε καμία δήλωση στα ΜΜΕ μετά την συνάντηση, ωστόσο την ημέρα της διαδήλωσης, στις 16 Φεβρουαρίου, ο Βρετανός πρέσβης είχε καλέσει την αντιπολίτευση να προχωρήσει σε ειρηνική διαδήλωση.

Επίσης, την Δευτέρα, αξιωματούχοι της ΕΕ προέτρεπαν την αντιπολίτευση να μην παραδώσουν τις εντολές τους.

Να επισημάνουμε επίσης πως τις τελευταίες ώρες εμφανίζονται βουλευτές τις αντιπολίτευσης αρνητικοί με το να παραδώσουν τις έδρες τους. Είτε γιατί διαφωνούν με την απόφαση των κομμάτων τους, είτε γιατί φοβούνται πως όσοι τους ακολουθούν ως επιλαχόντες στις Περιφέρειες τους δεν θα πράξουν το ίδιο.


Σχόλια