Όταν έχεις δικούς σου εκλεγμένους βουλευτές που με θάρρος υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών

(24 χρόνια από την αποφυλάκιση των πέντε της Ομόνοιας)

Στις 10 Φεβρουαρίου 1995 αποφυλακίστηκαν με απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πέντε χρόνια αναστολή, οι πέντε ηγέτες  της οργάνωσης Ομόνοια, που κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία κατά της πατρίδας (Αλβανία) και που η περίφημη δίκη των Τιράνων, από προβλεπόμενη θανατική ποινή (σύμφωνα το σταλινικό δικτατορικό αλβανικό Κώδικα του Συντάγματος), σε χρόνους φυλάκισης 7-9 έτη και με την επιμονή του Προέδρου του Ακυρωτικού Δικαστηρίου κ. Ζεφ Μπρόζι (οι άλλοι οι δύο δικαστές ήταν αρνητικοί) αφέθηκαν ελεύθεροι με 5 χρόνια αναστολή.

Παράλληλα με την αντίδραση της οργάνωσης Ομόνοια, της Ελληνικής Πολιτείας και του απανταχού Ελληνισμού, αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση και οι διαμαρτυρίες των δικών μας βουλευτών Θωμά Μήτσιου και Κώστα Μακαριάδη.

Αναρτούμε την επιστολή  σε σχέση με την  εκλογική χρονιά που διανύουμε ώστε να σκεφτούμε καλά πώς θα πάμε στις τοπικές και κοινοβουλευτικές εκλογές και τι θα ψηφίσουμε. Αν πάμε ενωμένοι, με καθαρό μυαλό, εκτός των αλβανικών κομμάτων, και επιλέξουμε  άξια και ικανά παιδιά μας τότε θα ελπίσουμε.

Ικανοί τοπικοί άρχοντες και βουλευτές, που να διαμαρτύρονται, να αγωνίζονται και να σηκώνουν προβλήματα που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, τέτοιοι μας χρειάζονται.

Δημοσιεύουμε μια από τις διαμαρτυρίες των βουλευτών.

ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Σαλί  Μπερίσα

Κύριε Πρόεδρε,

Συμμετάσχοντος σήμερα στις 23.8. 1994 στη συνεδρίαση του δικαστικού προτσές κατά των πέντε Ελλήνων μειονοτικών που διεξάγεται στα Τίρανα, με το αίσθημα της υψηλής συνείδησης του πολίτη και του καθήκοντος των εκλογικών ζωνών, όπου ανήκουν και οι πέντε κατηγορούμενοι, θέλουμε να σας επισημάνουμε και να εκφράσουμε ταυτοχρόνως την διαμαρτυρία μας έναντι μιας απόφασης του δικαστικού σώματος, την οποία θεωρούμε άδικη.

Το δικαστικό σώμα, κήρυξε τετελεσμένο το προτσές κατάθεσης των μαρτύρων βάσει αιτήματος των εισαγγελέων. Αυτές οι καταθέσεις έχουν σημασία για το κατηγορητήριο. Εν τω μεταξύ δεν έγινε δεκτός κανένας από τους μάρτυρες που πρότεινε η υπεράσπιση. Επίσης ανάγνωσαν τις καταθέσεις 5-6 μαρτύρων κατά τις ανακρίσεις, βάσει των πραχτικών που συντάχτηκαν, αλλά δεν έγινε αντιπαράθεση με τους κατηγορούμενους. Δεν έγινε επίσης δεκτό το αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης για να παρουσιαστούν στη δίκη εκείνοι οι μάρτυρες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εντός της αλβανικής επικράτειας.

Αυτή την ενέργεια του δικαστικού σώματος τη θεωρούμε ως κατάφορη παραβίαση του δικαιώματος υπεράσπισης των κατηγορούμενων και παραβίαση του δικαιώματος των δικηγόρων για να φέρουν στη δίκη επιχειρήματα και αποδεικτικά που διαψεύδουν το κατηγορητήριο.

Απαιτούμε από Σας, ως Πρόεδρος του Ανωτέρου Συμβουλίου Δικαιοσύνης να ασκήσετε τα δικαιώματά Σας για να γίνουν αποδεκτά τα δίκαια αιτήματα της υπεράσπισης.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Θωμάς Μήτσιος Κώστας Μακαριάδη


(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Σχόλια