Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντούν τους ηγέτες της αλβανικής αντιπολίτευσης


Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται τώρα ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν επίσης να συμμετάσχουν στην εξεύρεση λύσης για την πρόσφατη επιδεινωμένη πολιτική κατάσταση στην Αλβανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντούν ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Τη στιγμή που οι πολιτικές πλευρές στη χώρα δεν έχουν δείξει καμία ένδειξη έναρξης διαλόγου για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειές της. Αυτή τη φορά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια πιθανή λύση στην κατάσταση μετά την πρόσφατη ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από μία εβδομάδα, η ΕΕ έστειλε αντιπροσωπεία έξι βουλευτών στα Τίρανα, η οποία εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία. Εν τω μεταξύ, χθες ήταν η σειρά του αντιπρόσωπου των ΗΠΑ στα Τίρανα, να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους δύο ηγέτες της αλβανικής αντιπολίτευσης.

Έτσι, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα, Leyla Moses-Ones συναντήθηκε αρχικά με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά τη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης μπροστά στο Κοινοβούλιο και τη δήλωση ότι οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν. Στη συνέχεια, ο διπλωμάτης των ΗΠΑ είχε επίσης συνάντηση με την ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη, Monika Kryemadhi. Οι συναντήσεις αυτές πιστεύεται ότι διήρκεσαν πάνω από μία ώρα, ενώ οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τέθηκαν επί τάπητος.

Η πολιτική κρίση που έπληξε τη χώρα αντανακλάται επίσης στα ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εκδώσει δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση στην Αλβανία.

Εν τω μεταξύ, ας μην ξεχνάμε τη δήλωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο.

«Μια υγιής δημοκρατία απαιτεί μια αντιπολίτευση που λειτουργεί εποικοδομητικά μέσα στους συνταγματικούς θεσμούς. Οι απειλές του Δημοκρατικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν τις εντολές τους στο Κοινοβούλιο υπονομεύουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και υπονομεύουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία στο κράτος δικαίου και την υπεύθυνη διακυβέρνηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλους τους Βουλευτές να ξεπεράσουν την πολιτική φραγή, να απορρίψουν τις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν τις εντολές τους και να υπερασπιστούν τα ιδανικά και τις αρχές που είναι κεντρικές σε κάθε ζωντανή δημοκρατία. Εάν δεν καταφέρετε να κάνετε τη δουλειά σας,  προδίδετε τους ανθρώπους που έχετε το προνόμιο να υπηρετείτε», ήταν η στάση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα.


ibna.gr

Σχόλια