Κακόβουλο δημοσίευμα κατά του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, που ενστερνίζεται και υπηρετεί αφοσιωμένα τον ενωτικό και ειρηνικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου (ο οποίος δεν βάζει διαχωριστικές γραμμές, αλλά αντίθετα τις καταργεί, ενώ ο αγαπισμός και η ποιμαντική και κοινωνική προσφορά στρέφεται προς όλους ανεξαιρέτως), έγινε εντελώς αδικαιολόγητα στόχος, με μυθεύματα, που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας.

Η εφημερίδα των Τιράνων "Telegraf" δημοσίευσε ανταπόκριση του Αγκρόν Μέμα από τους Αγίους Σαράντα, που αναφέρεται στην ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως, όπου ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου ιερούργησε στο ναό Αγίου Χαραλάμπους και την οποία αναπαρήγαγαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακραίοι κύκλοι, με τίτλο: «Σκάνδαλο: Ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου κάνει έκκληση στους Χριστιανούς κατά των Μουσουλμάνων!!!".

Βέβαια πρόκειται για αναλήθεια, αφού τίποτε τέτοιο δεν ειπώθηκε. Εντελώς αβάσιμα αφήνεται να εννοηθεί οτι ο κ. Δημήτριος ήταν "υποκινούμενος" για κάτι, βέβαια, που ποτέ ούτε είπε, ούτε υπονόησε, ούτε διανόηθηκε.

Ακόμη προκλητικά ο ρεπόρτερ, ξεπερνώντας κάθε όριο δεοντολογίας, παροτρύνει την αλβανική διακοσύνη να κινηθεί εναντίον του!

Κατηγορηματικά βεβαιώνει όλο το εκκλησίασμα πως σε καμία περίπτωση δεν έγινε τέτοια αναφορά, κάτι άλλωστε, που προκύπτει και από το σχετικό ρεπορτάζ της "Romfea.gr" (βλέπετε εδώ).

Άλλωστε ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος ως προσωπικότητα ανοιχτών οριζόντων, διαθέτει παιδεία, φιλοσοφία και χαρακτήρα, που είναι τελείως ξένα προς τέτοιες πρακτικές και το έχει αποδείξει πολλές φορές.

Ό,τι και να υποστηριχθεί με στόχο την υποδαύλιση του κλίματος θρησκευτικής ηρεμίας και συνοχής, σε μια περίοδο έντονων πολιτικών αναστατώσεων και αντιπαραθέσεων στη γειτονική χώρα, από τα πράγματα αποδεικνύεται ότι η Ορθόδοξη κοινότητα της Αλβανίας, σ' όλη την επικράτεια της χώρας, κατά συνέπεια και στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, συνυπάρχει αρμονικά με όλα τα θρησκεύματα και εργάζεται μεθοδικά και συστηματικά για την ευημερία του συνόλου του λαού, ανεξάρτητα προέλευσης, γλώσσας και θρησκείας. Άλλωστε αυτό αποτελεί την ουσία και το πρόσταγμα του Χριστιανισμού.

Οι λειτουργοί της ακολουθούν με πιστότητα το πνεύμα αλληλεγγύης και συνύπαρξης, που προωθεί από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε τον ιεραποστολικό του ρόλο στην Αλβανία ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ

Μ' ένα κείμενο, που φέρει πολλές υπογραφές, οι πιστοί των Αγίων Σαράντα, απαντούν τεκμηρωμένα στο δημοσίευμα της "Telegraf", υπογραμμίζοντας ότι "αυτό για το οποίο εμείς αισθανόμαστε σίγουροι είναι πως οτιδήποτε προσπαθούν να προσάψουν στην Εκκλησία και την κοινότητα μας είναι διαμετρικά αντίθετα με ότι εμείς έχουμε διδαχθεί και μάθει, καταθέτουμε και μαρτυρούμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε: υπομονή στις επιθέσεις, επιμονή για την αλήθεια και συμπεριφορά με δικαιοσύνη.

Η πρόοδος της Ενορίας μας και η ακτινοβολία της σε όλο το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, μακριά από λογικές διαχωρισμού με αφορμές καταγωγής και γλώσσας, φαίνεται έχει ενοχλήσει αυτούς που δεν την επιθυμούν".

Και προσθέτουν: "Εμείς έχουμε μάθει να προσευχόμαστε γι αυτούς που μας αγαπούν και αυτούς που μας μισούν. Ειδικά δε την ιερά αυτή περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα συνεχίσουμε να κάνουμε με μεγαλύτερη αφοσίωση"!

Ολόκληρη η απάντηση των πιστών των Αγίων Σαράντα έχει ως εξής:

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ενορία Αγίου Χαραλάμπους – Αγ. Σαράντα

Παρά τω Ιερό Ναό του Αγ. Χαραλάμπους – Συνοικ. 2 – Αγ. Σαράντα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ

Προς: Σύνταξη Εφημερίδας «ΤΕΛΕΓΚΡΑΦ» κ. Ένγκελ Μουσάϊ, Διευθυντή της Εφημερίδας ΤΙΡΑΝΑ

κ. Αγκρόν Μέμα, δημοσιογράφο – ανταποκριτή ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ

Θύελλα στο ποτήρι επιδιώκει να δημιουργήσει δημοσίευμα στην εφημερίδα σας υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Σκάνδαλο: Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κάνει έκκληση στους χριστιανούς κατά των μουσουλμάνων», που δημοσιεύεται στη σελίδα 6 του αριθμού της Δευτέρας, ημερομηνία 1η Απριλίου 2019.

Το δημοσίευμα είναι τόσο γεμάτο με αναλήθειες όπου κατά σύμπτωση κυκλοφόρησε και την ημέρα που κατά τη λαϊκή παράδοση (φυσικά και η Εκκλησία απορρίπτει τούτο και προτρέπει κανένα ψέμα και απάτη) λέγεται και κανένα ψέμα για αστεία.

Το δημοσίευμα είναι κύημα φαντασίας που δεν θα άξιζε τον κόπο ούτε σχολιασμού και ούτε απαντήσεως.

Ωστόσο όμως επειδή καιρούς πονηρούς ζούμε και καθότι ο γράφων δεν αποκρύπτει το στόχο του αλλά απεναντίας τον δηλώνει απ' τον τίτλο κιόλας που βάζει στο γραπτό του και που είναι η διαπόμπευση της προσωπικότητας ενός μετρημένου, ταπεινού και υπομονετικού ιεράρχη, για τον οποίο είμαστε περήφανοι που τον έχουμε ποιμένα και πνευματικό πατέρα, και ακόμη πιο διαβολικός ο στόχος, όπως είναι να βάλει φωτιά στην ειρηνική συμβίωση, υπογράφουμε αυτή την Απάντηση για Δημοσίευμα πονηρό και γεμάτο αναλήθειες.

Ναι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στο μέσο της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα, περίοδος κατά την οποία έχουμε συνηθίσει δυστυχώς να κορυφώνονται τερατώδεις επιθέσεις έναντι της Ορθοδόξου Πίστεως και Εκκλησίας μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου, κ.κ. Δημήτριος, ήταν και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ναό μας του Αγίου Χαραλάμπους.

Δόξα τω Θεώ, ήμασταν εκεί και πολλοί, εκδηλώνοντας την αφοσίωση των πιστών στην λατρεία του Θεού, μαρτυρώντας την πνευματική μας πρόοδο, και ταυτόχρονα για να ακούσουμε τις πνευματικές του νουθεσίες ως παρότρυνση και ενίσχυση στη συνέχεια αυτής της περιόδου θυσίας προσωπικής αναμένοντας την Ένδοξο Ανάσταση του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού!

Η Θεία Λειτουργία έγινε κατά την παράδοση και με σεβασμό στη σύνθεση του ποιμνίου του Ναού μας, και στις δύο γλώσσες και ειδικά τα αναγνώσματα της ημέρας, του Αποστόλου και του Ιερού Ευαγγελίου που έγιναν επίσης στις δύο γλώσσες.

Ο Μητροπολίτης συνεχάρη για την πρόοδο που σημειώνει η Ενορία και η Ορθόδοξη Κοινότητα των Αγ. Σαράντα τόσο στην οργάνωση και τη δομή της όσο και την κανονική λειτουργία στην τέλεση των λατρευτικών ακολουθιών και μυστηρίων, αλλά και την κοινωνική δράση και δραστηριότητες ως μέσο με το οποίο συμβάλουμε στο να μοιράζονται τα δώρα της Εκκλησίας: η ειρήνη, η ελπίδα και η αγάπη, σε όλο το κοινωνικό περίγυρο χωρίς διάκριση καταγωγής και ταυτότητες.

Καθώς ήταν η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ειδικά ο Μητροπολίτης Δημήτριος, ως μαθητής υπακοής και συνεχιστής της ειρηνοποιού θυσιαστικής αγαπητικής διδασκαλίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, μας παρότρυνε όλους εμάς τους πιστούς να μην αρνούμαστε να κρατήσουμε έκαστος το Σταυρό που ο Κύριος χαρίζει στον καθένα.

Να υψώνουμε το Σημείο του Σταυρού του Κυρίου στις καρδιές και τις ψυχές μας πρωτίστως και να τον έχουμε στήριγμα και φύλακα σε όλη μας τη ζωή και τη δράση μας.

Χειριζόμενος και θέματα της καθημερινής φύσης και πρακτικών πνευματικών αναγκών των πιστών μας επανέλαβε και τις υποχρεώσεις που έχουμε έναντι των προκεκοιμημένων μας στην τέλεση της Εξόδιου Ακολουθίας και των Μνημόσυνων εντός του Ναού και όχι σε άλλους χώρους.

Έκφραση της αγάπης της Εκκλησίας για το ανθρώπινο πρόσωπο και του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του είναι που όπως τη βάπτιση για την έλευση του στη ζωή την παίρνει στο Ναό, έτσι και τον αποχαιρετισμό του για την άλλη αιώνιο ζωή, να τον πάρει όλο σεβασμό και αγάπη επίσης μέσα στην Εκκλησία.

Εάν τέτοιες πνευματικές συμβουλές δεν δώσει ο Ορθόδοξος Επίσκοπος, τότε τι δικαιώματα και υποχρεώσεις άλλες έχει; Κατά συνέπεια και αισθανόμαστε προσβεβλημένοι όχι για τη μηχανορραφία περί δήθεν εκκλήσεων για διάσπαση αλλά για παρεμβάσεις που επιχειρούνται ακόμη και σε ζητήματα πνευματικής φύσεως για τα οποία άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την πίστη είναι και παντελώς αναρμόδιοι να το κάνουν.

Όλα τα υπόλοιπα που περιέχονται στο κακόβουλο δημοσίευμα, τα απορρίπτουμε με απέχθεια πέρα, διότι τίποτε το κοινό δεν έχουν με τον διαλλακτικό και αγαπητικό χαρακτήρα των Ορθοδόξων δεν έχουν και τόσο περισσότερο με την πολύτιμη διδασκαλία που ο Επίσκοπος και οι ιερείς του μας μεταδίδουν όλα αυτά τα χρόνια της ανασυγκρότησης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία.

Αναστατώσεις και κοινωνικές αναταραχές δεν γνωρίζουμε ποιος τις προκαλεί και γιατί τις επιζητά. Αυτό για το οποίο εμείς αισθανόμαστε σίγουροι είναι ότι οτιδήποτε προσπαθούν να προσάψουν στην Εκκλησία και την κοινότητα μας είναι διαμετρικά αντίθετα με ότι εμείς έχουμε διδαχθεί και μάθει, καταθέτουμε και μαρτυρούμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε: υπομονή στις επιθέσεις, επιμονή για την αλήθεια και συμπεριφορά με δικαιοσύνη.

Η πρόοδος της Ενορίας μας και η ακτινοβολία της σε όλο το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, μακριά από λογικές διαχωρισμού με αφορμές καταγωγής και γλώσσας, φαίνεται έχει ενοχλήσει αυτούς που δεν την επιθυμούν.

Εμείς έχουμε μάθει να προσευχόμαστε γι αυτούς που μας αγαπούν και αυτούς που μας μισούν: ειδικά δε την ιερά αυτή περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα συνεχίσουμε να κάνουμε με μεγαλύτερη αφοσίωση!

Αγ. Σαράντα, στις 2 Απριλίου 2019

romfea.gr

Σχόλια