Άρωμα πρόωρων εκλογών

Το πολιτικό θερμόμετρο στην Αλβανία δείχνει να έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αλβανίας, η οποία βρίσκεται πλέον εκτός κοινοβουλίου μετά από ομόφωνη απόφαση να παραδώσει τις βουλευτικές έδρες σε μία προσπάθεια να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στη Χώρα. Την απόφαση αυτή την συμμερίστηκαν κι άλλα μικρότερα κόμματα τα οποία εξέφρασαν τη στήριξή τους στην αλβανική αντιπολίτευση, σχηματίζοντας έτσι έναν συνασπισμό κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης του Έντι Ράμα.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής η οποία μεταδίδεται από το κανάλι Α2 NEWS, στην οποία ήταν προσκεκλημένος ο Αρμπέν Μαλάι, στενός σύμμαχος και συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Ράμα βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Ο Αρμπέν Μαλάι δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στην πολιτική ζωή της Αλβανίας Αφού είναι πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπερίσα. Επίσης, το 1997, την εποχή που η Αλβανία βρισκόταν κάτω από μία γενικευμένη κρίση, το όνομα του είχε προταθεί να ηγηθεί μιας μεταβατικής Κυβέρνησης (ως πρωθυπουργός).

Φυσικά η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί από τον Μαλάι διότι θεωρούσε πως η πρόταση αυτή ήταν ανειλικρινής, λόγω του ότι η καταγωγή του είναι από την Αυλώνα της Αλβανίας (εκείνη την εποχή όλα ξεκίνησαν από κει).

Ο Αρμπέν Μαλάι δήλωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ράμα και της αντιπολίτευσης για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών
Ερωτώμενος εάν θα δεχόταν να αναλάβει την θέση του πρωθυπουργού σε μία μεταβατική κυβέρνηση, εκείνος δήλωσε πως δεν του αρέσει σαν ιδέα αν και βέβαια απέφυγε τα σχόλια. Στη συνέχεια ο Μαλάι δήλωσε πως στη φάση που βρίσκεται η Αλβανία, ο σχηματισμός μιας μεταβατικής κυβέρνησης είναι αναγκαίος και υποχρεωτικός. «Όσο πιο πολύ κρατάει αυτή η κρίση, τόσο πιο σοβαρές θα είναι και οι εκπτώσεις στην κοινωνική, οικονομική, και στην πολιτική ζωή της Αλβανίας», δήλωσε εκείνος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, ο Μαλάι προανήγγειλε τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία δεν θα διαρκέσει μέχρι τις εκλογές του 2021 αλλά μέχρι την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Επίσης τόνισε πως πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει μία διμερής συμφωνία, επιβεβαιώνοντας έτσι τις φήμες περί πρόωρων εκλογών στο αλβανικό πολιτικό σκηνικό.

«Αρχικά θα αναπτυχθεί μία συμφωνία για την αναβολή των τοπικών εκλογών. Το δεύτερο βήμα θα είναι η δημιουργία μιας μεταβατικής Κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, και από ότι φαίνεται οι δύο πλευρές συμφωνούν πώς μόλις επιτευχθεί η συμφωνία για την ημερομηνία της διεξαγωγής των τοπικών εκλογών να έχει οριστεί και η ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές. Περίοδος μεταξύ των τοπικών και κοινοβουλευτικών εκλογών θα δώσει στη μεταβατική κυβέρνηση τη εντολή για μία πολιτική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Αρμπέν Μαλάι

headlinesclub.com

Σχόλια