Φιλόξενη πολιτική για τα ΑΜΕΑ

Ο κοινωνικός αποκλεισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο ανισοτήτων, όπου μεγάλες ομάδες πληθυσμού αποκλείονται από την κοινωνική , εργασιακή, πολιτιστική και πολιτική ζωή. Η έννοια της αναπηρίας, υπό το πρίσμα του κοινωνικού μοντέλου προσέγγισης, αποτελεί μια κατασκευή που αναμφίβολα δεν αρνείται το πρόβλημα της αναπηρίας,  αλλά η έμφαση αποδίδεται στους κοινωνικούς παράγοντες αλληλεπίδρασης των ΑΜΕΑ με το κοινωνικό σύνολο.
Η ελληνική κοινωνία έχει αποτύχει παταγωδώς με τις απαρχαιωμένες και ελλιπείς δομές να χαράξει μια κεντρική πολιτική για την ένταξη και την ομαλή διαβίωσή τους στη χώρα του 2019. Η ρίζα, ωστόσο, του προβλήματος εντοπίζεται στην νοοτροπία, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που διέπουν τα μέλη της κοινωνίας μας, διαμορφώνοντας ένα κοινωνικό περιβάλλον αφιλόξενο για τα ΑΜΕΑ.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω το να είναι κανείς ΑΜΕΑ στην Ελλάδα είναι, από οικονόμο και κοινωνικής άποψης, μια δυσλειτουργική κατάσταση. Το πρόβλημα όμως οξύνεται όταν είσαι εθνικά μειονοτικός ΑΜΕΑ, όπου η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίσταται ούτως ή άλλως.
Το ψηφοδέλτιο της ΑΣΑ απαρτίζεται και από μέλη με αναπηρία- καταξιωμένα στον χώρο του αθλητισμού και σε άλλους τομείς- σε μια προσπάθεια να προβληθεί όχι η ανημποριά τους αλλά να εισακουστεί η φωνή των αιτημάτων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης τους και ο τόπος κατοικίας τους να καταστεί προσβάσιμος και φιλόξενος, χωρίς να υφίστανται κοινωνική ή εθνική διάκριση.
Ο χώρος της πολιτικής για τα ΑΜΕΑ θα έπρεπε να είναι όχι μόνο προσβάσιμος αλλά και ελκυστικός καθώς μέσω των προσωπικών βιωμάτων τους μπορούν να συνδράμουν στην χάραξη μιας πολιτικής κατεύθυνσης προστασίας και διαβίωσης τους.

ΑΝΘΗ ΛΙΑΓΚΟΥ
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με την Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική – Ανδρέας Κούρτης

Εθνικές διακρίσεις
Πρώτη πανελληνιονίκης σε σφαιροβολία, ακόντιο και δίσκο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ΑΜΕΑ από το 2009 έως το 2018.

Διεθνείς διακρίσεις

3η Θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην σφαίρα στο Βερολίνο το 2018
3η Θέση παγκόσμιο στην σφαίρα στο Λονδίνο 2017
5η Παραολυμπιονίκης στην σφαίρα στη Παραολυμπιάδα του Ρίου ντε Τζανέιρο το 2016
2η Θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην σφαίρα στο Κροσέντο της Ιταλίας 2016
3η Θέση παγκόσμιο στην σφαίρα στην Ντόχα 2015
3η Θέση πανευρωπαϊκό στην σφαίρα στο Σουόνσι στην Ουαλία το 2014
Κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ στο δίσκο από 2015-2017 
Κατέχει τα πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο ακόντιο 2015-2016

Meeting

Dubai: 3η Θέση στο ακόντιο και 1η Θέση στο δίσκο το 2016
Βερολίνο: 2η Θέση στη σφαίρα το 2016
Κροατία: 1η Θέση στη σφαίρα το 2015
Κρεσέντο Ιταλίας: 2η Θέση στη σφαίρα το 2015
Το 2017 ήταν η νικήτρια στα βραβεία «Γυναίκες της Χρονιάς» στην κατηγορία της Αθλήτριας που διοργάνωσε το περιοδικό Beaute Magazino Greece

Σχόλια