Απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για τον πρώην δήμαρχο Δυρραχίου

Το Αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε στον πρώην Δήμαρχο Δυρραχίου και σημερινό τοπικό επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Vangjush Dako και την οικογένειά του να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο σημείωμα των μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι η απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών να απαγορεύσει την οικογένεια του Vangjush Dako ελήφθη λόγω της «συμμετοχής του σε σημαντική διαφθορά».

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την είσοδο αλλοδαπών πολιτών στις ΗΠΑ όταν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή τους σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς ή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Dako αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σήμερα, λέγοντας ότι δεν έχει πληροφόρηση σχετικά με την απόφαση των αμερικανικών αρχών.

Τον Οκτώβριο του 2018, ο δήμαρχος Dako παραδέχτηκε ότι απορρίφθηκε η βίζα του στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι υπήρξε «μερική άρνηση» επειδή δεν είχε υποβάλει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα.

 Ο Dako βρίσκεται στο επίκεντρο της αλβανικής εκλογικής επιτροπής , αφού  "Φωνή της Αμερικής" και η Bild δημοσίευσαν τηλεφωνικές συνομιλίες που αποδεικνύουν τη συμπαιγνία των αξιωματούχων του Σοσιαλιστικού Κόμματος με εγκληματικές ομάδες με σκοπό την εξαγορά ψήφων κατά τις γενικές εκλογές του 2017.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέθεσε στον Vangjush Dako να ηγηθεί της εκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου.

Ο Vangjush Dako είναι ο τρίτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που του απαγορεύεται να εισέλθει στις ΗΠΑ. Ο βουλευτής Tom Doshi και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Adriatik Llalla ήταν οι δυο προηγούμενοι.

Σχόλια