Για να μη εκτεθεί η Αθήνα στην νέα πολιτική της με τα Τίρανα για την Ε.Ε.Μειονοτητα

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σε σχέση με τις θέσεις της κυβέρνησής του στο θέμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο πλαίσιο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αναμφίβολα αποτελεί στροφή 180 μοιρών σε ότι αφορά την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα αυτό τα 30 τελευταία χρόνια. Για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διεκδικήσει πρώτα να λάβει από τα Τίρανα συγκεκριμένα αντικρίσματα (Ε.Ε.Μ) και μετά να δώσει, (υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση της Αλβανίας!) Τόσο το καλύτερο όταν οι θέσεις αυτές γνωστοποιήθηκαν και σε ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες.

Υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα τα οποία θα πρέπει να προσέξει τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και η Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Πρώτο. Μετά από τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι απαιτεί από τα Τίρανα χειροπιαστές αλλαγές στην αντιμετώπιση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οι συνεργάτες του και οι εκπρόσωποι της Ε. Ε. Μειονότητας θα πρέπει να θέσουν επί τάπητος τις συγκεκριμένες απαιτήσεις προς τα Τίρανα, που θα διασφαλίσουν στην πράξη τα δικαιώματα και την ευημερία της Ε Ε Μειονότητας ως μια ελληνική εθνική κοινότητα. Η δυσκολία δεν έγκειται τόσο στην καταγραφή τους, όσο στο γεγονός ότι στην Αθήνα η κατάσταση αντιμετωπίζεται μαύρο και άσπρο, δλδ, το μαύρο, το αλβανικό κράτος και κυρίως η νυν κυβέρνηση και το άσπρο, οι ευνοούμενοι «ηγέτες» που δίνουν» εθνικές μάχες (αλλά δεν τους ψηφίζουν οι Έλληνες, τα μέλη της Ε Ε Μ) Η παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων, είτε εκπαιδευτικά, είτε περιουσιακά, είτε δημογραφικά, είτε πολιτικά, είναι προϊόν σύμπραξης παραγόντων και της ίδια της Ε.Ε.Μ και κυρίως της ηγεσίας που απαιτεί πρωταγωνιστικό ρόλο, μονιμότητα και νομιμότητα !!! (θα επανέλθω πιο κάτω!)

Δεύτερο. Είναι σίγουρο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προσβλέπει εθνικά το θέμα της Ε Ε. Μειονότητας στο σύνολό της.
Από την πρώτη όμως στιγμή παρατηρείται η μεθόδευση για τη χειραγώγηση της ορθής θέσης αυτής από την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ. Είναι αλήθεια ότι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα έβαλε πάγο στις διθυραμβικές πρώτες φιλοδοξίες της ηγεσίας αυτής για άγριες εκδικήσεις, διωγμούς και κατατρεγμούς (με τη βοήθεια της Αθήνας) εναντίον όλων των ομογενών πολιτικών αντιπάλων τους.
Τώρα, (μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού), έσπευσε να περάσει το μήνυμα ότι βασικό αίτημα της κυβέρνησης της Αθήνας προς τα Τίρανα είναι η αποκατάσταση της ανεξάρτητης πολιτικής έκφρασης για την Ε .Ε. Μειονότητα, που ακούει στο όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ (!!!)
Δεν πιστεύω ότι η Αθήνα θα υποπέσει σε τέτοιο ατόπημα, διότι η πολιτική αποκατάσταση ενός φορέα αποτελεί θέμα κύρους εντός του εκλογικού σώματος και των υποστηρικτών του και όχι παρέμβασης τρίτου εξωτερικού παράγοντα. Εκτός και αν η ηγεσία αυτή εννοεί παρέμβαση της Αθήνας στην κυβέρνηση των Τιράνων για συμμετοχή της στην κυβέρνηση, δλδ στο ταψί, στη μάσα. Είναι όμως ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι επί 16 χρόνια που συνέβαινε κάτι τέτοιο, δλδ συμμετοχή της συγκεκριμένης ηγεσίας σε κυβερνητικό συνασπισμό, ο Ελληνισμός της Αλβανίας «έχαιρε όλων των δικαιωμάτων». Γιατί η συγκεκριμένη ηγεσία και δε διαμαρτυρόνταν για την παραβίαση των ανθρωπίνων και εθνικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην Αλβανία, επειδή μετείχε η ίδια στην κυβέρνηση (τότε έγινε και η μεγάλη καταστροφή του ιστού της εθνικής κοινότητας του Ελληνισμού) και ταυτόχρονα, τα στελέχη της κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, ξεπουλούσαν τα πάντα στην Ε.Ε.Μ με αντάλλαγμα τη μάσα τους.
Φαίνεται ξεκάθαρο ότι εκείνο που θέλει να πετύχει η ηγεσία αυτή είναι να αποχτήσει την εύνοια της Αθήνας για να μείνει στα πράγματα του Ελληνισμού της Αλβανίας.
Και θα το πετύχει. Με ένα όμως μεγάλο και αναντικατάστατο εθνικό κόστος ! Τον πλήρη αφανισμό του Ελληνισμού στην Αλβανία, την ολοκληρωτική απώλεια του εθνικού αυτού θέματος!
Γιατί θα το πετύχει;! Γιατί οι υπόλοιποι πολιτικοί εκπρόσωποι της Ε.Ε. Μειονότητας μη θέλοντας να αναλάβουν πολιτικό εθνικό κόστος εκπροσώπησης (όταν τα πράγματα στον τόπο μας πάνε κατά διαόλου) και όντας εργαλεία των κομμάτων τους, υποδεικνύουν ως υπεύθυνο πολιτικό φορέα την ΟΜΝΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ. Συμβάλλει άμεσα σ΄ αυτό και η ίδια η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑ που τους κατηγορεί μονίμως ως προδότες, μειοδότες κλπ. Και το πράττει σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την κατάντια του τόπου μας. (δλδ ότι ευθύνονται εκείνοι και όχι η ηγεσία αυτή) Ταυτόχρονα, ελπίζει ότι μένοντας στα πράγματα ως «αδιαμφισβήτητη» πολιτική εκπρόσωπος του Ελληνισμού θα μπορέσει να καλύψει όλες τις εθνικές ενοχές και θα καταφέρει να αποτελειώσει ό, τι έχει απομείνει στον τόπο μας.

Τρίτο. Είπαμε πιο πάνω ότι η Αθήνα από κοινού με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ε.Ε. Μειονότητας θα πρέπει να ιεραρχήσουν τα θέματα που θα εξασφαλίσουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων και εθνικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Αλβανίας.
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι μας όμως δεν έχουν καμιά ατζέντα περί αυτού.
Μετά, και αυτό έχει βαρύνουσα σημασία, δεν μπορεί να είναι οι ίδιοι οι ένοχοι, αυτοί δλδ που προκάλεσαν τα προβλήματα και οι αρμόδιοι για την επίλυσή τους.
Ακούμε λόγου χάρη για το περιουσιακό. Μα συγνώμη, οι έπαρχοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ –ΚΕΑΔ δεν τα ξεπούλησαν όλα τα λιβάδια και βοσκοτόπια, βγαίνοντας μάλιστα και ως ψευτομάρτυρες υπέρ των Αλβανών δήθεν πρώην ιδιοκτητών;!! Είπε ο Μπερίσια στο Ράμα στη Βουλή για το θέμα της Χιμάρρας, ότι εκείνος έχει εργαστεί με σχέδιο για ξεκάθαρους εθνικούς (αλβανικούς) στόχους, τώρα εσύ, συνέχισε ο Μπερίσια, σκέψου καλά τι κάνεις!! Δλδ έλεγε ο Μπερίσια, ότι το ξεπούλημα της Χιμάρας οργάνωσε αυτός με το συνεργάτη του, το δήμαρχο της Χιμάρας και πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Μπολάνο;!! Το έργο του δε συνέχισαν οι διάδοχοί του, Ομονίτες στη Χιμάρα, μάλιστα σε τέτοιο σημείο που τώρα κανείς δεν μπορεί να στηριχτεί και να πιστέψει εδώ σε κάποιον;! Οι Έλληνες Χιμαριώτες δεν τρέχουν μόνοι τους δεκάδες χρόνια στα δικαστήρια για τις περιουσίες τους, προδομένοι από την ηγεσία αυτή και χωρίς να βγάλουν άκρη;!
Αναφέρεται το εκπαιδευτικό. Μα η ηγεσία αυτή έχει ακριβώς 20 χρόνια (από το 1998) που καταβάλλει κάθε προσπάθεια (αφανή και εμφανή) για να σβήσει η παιδεία στη μητρική γλώσσα στο αλβανικό δημόσιο. (Διαμαρτύρονταν όποτε είχε πολιτική ανάγκη) Στήριζε και στηρίζει την ιδιωτική παιδεία. (Εκκωφαντική η σιωπή της για το σχέδιο συγκρότησης νέου ιδιωτικού σχολείου στο Βρυώνι, από αγνώστους και χωρίς σχέδιο, αλλά που σίγουρα θα αποτελέσει τον παράγοντα να κλείσουν όλα τα δημόσια σχολεία στο δήμο Φοινικαίων!
Για το δημογραφικό;! Μα οι έπαρχοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ προκάλεσαν, ενθάρρυναν και στήριξαν την δημογραφική αλλοίωση του τόπου μας, όπως και την οικονομική και κοινωνική.
Άρα, δύσκολο το βλέπω το έργο της Αθήνας προς την κατεύθυνση αυτή, με το φόβο ότι μπορεί να εκτεθεί ανεπανόρθωτα διότι τα Τίρανα έχουν πετύχει τους στόχους τους με τα δικά μας χέρια και αντιστοιχούν στα χέρια που ακούνε στο όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ


Παναγιώτης Μπάρκας
9 Σεπτεμβρίου 2019
Αναδημοσίευση από την σελίδα: facebook.com/panibar2011

Σχόλια