Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης του Αγίου Νικολάου Μεσοποτάμου [φωτο]

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο, του Δήμου Φοινικαίων, ένα από τα πιο ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, βρίσκεται στα τελικά στάδια της αποκατάστασης.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αυλώνας της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτισμού δηλώνει ότι «τα έργα αποκατάστασης στη Μονή του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ειδικότερα εστιάζονται στην αποκατάσταση του καμπαναριού »

Χάρη στην παρέμβαση αποκατάστασης, όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και οι μικρές λεπτομέρειες που αναδεικνύονται προσθέτουν στο αρχιτεκτονικό θαύμα του μοναστηριού αυτού. Έχει γίνει επίσης σημαντική δουλειά στην ενίσχυση της δομής, στην επισκευή της οροφής, φέρνοντας στο φως τοιχογραφίες που είχαν αλλοιώσει ο χρόνος, αλλά και η δικτατορία του Χότζα.

Ο Άγιος Νικόλαος Μεσοποτάμου είναι ο μεγαλύτερος Βυζαντινός ναός στον χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και σε ολόκληρη την Αλβανία. Είναι ένα από τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά μνημεία, θεωρείται ότι κτίστηκε την εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Θ’ τον Μονομάχο.







Διαβάστε επίσης: Η αρχιτεκτονική πρωτοτυπία του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο

Σχόλια