Σεισμός στην Αλβανία: Πόνος και χάος...Η Ελλάδα είναι εδώ!

Βαρύ το τίμημα από το φονικό σεισμό στην Αλβανία. Ανθρώπινες ζωές, ξεκληρισμένες οικογένειες, φέρετρα παιδιών και τσακισμένα όνειρα νέων. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες οι άστεγοι… Πόνος και καταστροφές που προκάλεσαν παγκόσμια οδύνη και αλληλεγγύη… αλλά που δεν αρκεί για την αντιμετώπιση ούτε του βαρύ κλίματος συγκινησιακής φόρτισης, και ούτε, περισσότερο, την κατάσταση επιβίωσης της επόμενης ημέρας.

Επιδράει σημαντικά σ΄αυτό όχι τόσο η οργή κατά του Εγκέλαδου, όσο κατά της απληστίας για όσο μεγαλύτερο κέρδος των οικοδόμων οι οποίοι από κοινού με τις κρατικές δομές είδαν στον τομέα αυτό τον αποτελεσματικότερο τρόπο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η κατάσταση είναι περισσότερο φρικτή αν προσεχθεί το στοιχείο ότι οι Αλβανοί οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια, απογοητευμένοι από την κατάσταση στη χώρα έκαναν τα πάντα για να φύγουν στη Δύση, τώρα εγκαταλείπουν και ό, τι με πολύ κόπο κατάφεραν στη γενέτειρά τους και κατέστρεψε ο σεισμός για να φύγουν… να φύγουν…!!

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά έδειξε όχι απλώς την γνωστή αλληλεγγύη της, αλλά και το ανώτερο υψηλό πολιτιστικό της επίπεδο. Αγνοώντας εντελώς το ανθελληνικό κλίμα που καλλιεργείται στην Αλβανία από πολλά κέντρα, βρέθηκε πρώτη και πολυδιάστατα στο πλευρό του δοκιμαζόμενου αλβανικού λαού. Έδειξε αφοσίωση, αυταπάρνηση, αδελφοσύνη… Και ασφαλώς δεν νοιάζεται αν όλο αυτό το έργο θα κάμψει την γνωστή ανθελληνικότητα στην Αλβανία που καλλιεργούν περισσότερο άλλες δυνάμεις και τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό σωστή ήταν και η κίνηση της εθνικής ελληνικής μειονότητας, επίσημοι θεσμοί, επιχειρηματίες, άλλοι φορείς και άτομα να συμπαρασταθούν στον αλβανικό λαό.
Ωστόσο, διαφαίνεται επίσης ξεκάθαρα ότι ο σεισμός και οι τραγικές του συνέπειες αποτελεί ήδη αντικείμενο αύξησης της ανταγωνιστικότητας για πολιτική και θρησκευτική επιρροή.

Πρωταγωνιστής εμφανίζεται ο Ερντογάν, ο οποίος όχι απλώς δήλωσε ότι θα κατασκευάσει 500 κατοικίες στην Αλβανία, αλλά ανέλαβε, για να ακολουθήσει και ο Ράμα, την πρωτοβουλία διάσκεψης δωρητών από τις Αραβικές χώρες. Το ίδιο και ο Πρωθυπουργός Ράμα ο οποίος εξέφρασε ότι στηρίζει τις υποσχέσεις του για γρήγορη αποκατάσταση των συνεπειών από τον σεισμό, στους προσωπικούς του φίλους, όπως είπε, στον αραβικό κόσμο.

Παναγιώτης Μπάρκας
30 Νοεμβρίου 2019
Αναδημοσίευση από τη σελίδα: facebook.com/panibar2011

Σχόλια