Βασίλειος Τσιρώνης: Η αεροπειρατεία στην Αλβανία, οι μυστικές υπηρεσίες, η περιπλάνηση στις φυλακές της Σουηδίας και ο τραγικός επίλογος

Του Σταύρου Γ. ΝΤΑΓΙΟΥ

Το βράδυ του Σαββάτου, τη 16η Αυγούστου του 1969, η Πολιτική Αεροπορία ενημερωνόταν εμβρόντητη ότι αεροσκάφος της Ολυμπιακής Εταιρείας, το οποίο εκτελούσε πτήση εσωτερικών γραμμών, με τριάντα δύο επιβαίνοντες και το πλήρωμα, είχε παύσει να εκπέμπει σήματα επικοινωνίας.

Η πρώτη υποψία των τιτλούχων της αεροπορίας εδραζόταν σε πτώση του αεροσκάφους εντός της ηπειρωτικής ενδοχώρας, αλλά στη συνέχεια περιήλθαν πληροφορίες ότι το αεροσκάφος είχε απαχθεί, είχε αλλάξει πορεία κατόπιν βίαιης ενέργειας και απειλών ενός εκ των επιβαινόντων και, τελικά, είχε οδηγηθεί στην Αλβανία.
Οι αστυνομικές αρχές πίστεψαν αρχικά ότι η αεροπειρατεία ήταν έργο της «Οργάνωσης Αντιστάσεως», η οποία, με αλλεπάλληλες προκηρύξεις, δήλωνε ότι θα «χτυπούσε κάθε Σάββατο που υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση».
Οι εξελίξεις, όμως, ανέτρεψαν τις αρχικές υποψίες. «Οι εχθροί της Ελλάδας είχαν “εκλέξει” ένα ακόμα μέσον διά να … κάμουν εντύπωσιν», επισήμαιναν οι αρχές. Το απαχθέν αεροσκάφος, τελικά, προσγειώθηκε σε περιφερειακό αεροδρόμιο της Αυλώνας, στη νοτιοδυτική Αλβανία. Όλοι οι επιβαίνοντες ήταν Έλληνες, κατευθυνόμενοι από την Αθήνα προς το Αγρίνιο και τα Ιωάννινα και το αεροσκάφος ήταν τύπου Ντακότα DC-3.
Πρωταγωνιστής της αεροπειρατείας, γνωστός στις αστυνομικές αρχές, ήταν ο ιατρός Βασίλειος Τσιρώνης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο literatus

Διαβάστε επίσης: Όταν Αγρινιώτης γιατρός κατέλαβε αεροπλάνο της Ολυμπιακής και το οδήγησε στην Αλβανία

Σχόλια