Συνέντευξη του πρόεδρου Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών [βίντεο]

Την ανάδειξη όλου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και την βοήθεια στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, προσδιόρισε  ως κεντρικές διαχρονικές  πολιτικές και πρακτικές  του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  ,ο Νίκος Υφαντής ,Πρόεδρος του Ιδρύματος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος).

Με καταγωγή ο ίδιος από το χωριό Λεσινίτσα της Επαρχίας των Αγίων Σαράντα, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Ιδρύματος , το φθινόπωρο του 1974, στον πρώτο Πρόεδρο και επίτιμο σήμερα  πρόεδρο Ξενοφώντα Κουντούρη ,στον αείμνηστο αντιπρόεδρο Μενέλαο Ζώτο  («ψυχή του Ιδρύματος και άνθρωπος παθιασμένος με την πατρίδα») ,και  στα διαχρονικά προβλήματα ,ιδιαίτερα , όπως είπε, στην περίοδο της διακυβέρνησης της Αλβανίας από τον Ε. Χότζα, της  Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην γειτονική χώρα.

Χαρακτήρισε το  Ίδρυμα ως «κυψέλη που δέχτηκε όλους τους Βορειοηπειρώτες»   , αναφέρθηκε στην βοήθεια που πρόσφερε , υλική και ηθική  σ’ αυτούς που  ζήτησαν φιλοξενία στην χώρα μας, και στην συνεργασία κατά καιρούς με οργανώσεις του Εξωτερικού (Σύλλογοι ΠΥΡΡΟΣ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ , στις ΗΠΑ, Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής  κ.ο.κ) και επισήμανε πως  το ΙΒΕ είναι  «κατ’ εξοχήν πολιτιστικό ίδρυμα» ,ενώ ανέδειξε το έργο των 32 εκδόσεων που αναφέρονται στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό  και στις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος  για  θέματα που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

 Απαντώντας στην επισήμανση πως υπάρχει μια αντίληψη που προσδιορίζει το Ίδρυμα ως «δεξιό» τόνισε: «Όχι, αυτό  νομίζω  ότι είναι σφάλμα.. Το ίδρυμα δεν στέκεται ούτε αριστερά ,ούτε δεξιά , ούτε  στο κέντρο…. και κυρίως  προς τον δεξιό χώρο όπως είπατε…Όχι,ένας  και μοναδικός είναι ο σκοπός , η Βόρειος Ήπειρος.Αυτό το τμήμα του Ελληνισμού.Όλοι όσοι  είναι φίλοι των Βορειοηπειρωτών , δεν είναι ούτε δεξιοί ,ούτε αριστεροί ούτε κεντρώοι. Είναι υποστηρικτές , είναι θιασώτες της Βορειοηπειρωτικής ιδέας και του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.Μακριά από μας, μακριά από το Ίδρυμα οποιεσδήποτε σκοπιμότητες πολιτικές, δεξιές, αριστερές ή άλλες…» .

Στην συνέχεια στο ερώτημα αν  ο όρος Βόρειος Ήπειρος υπονοεί εδαφική διεκδίκηση , αλλαγή συνόρων  κ.ο.κ  είπε: «Πολύ σωστά μου το θέσατε..Ασφαλώς η Ελλάδα , ποτέ , ποτέ δεν ζήτησε και δεν είχε διεκδικήσεις από τότε που δημιουργήθηκε το θέμα του Βορειοηπειρωτικού στην Βόρειο Ήπειρο.Μια διεκδίκηση μοναδική έχει η Ελλάδα.Την απόδοση των μειονοτικών δικαιωμάτων στον Βορειοηπειρωτικό χώρο.Έτσι όπως αποφασίστηκε από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το 1914.Αυτή είναι και η άποψη και του Ιδρύματος.Ο όρος Βόρειος Ήπειρος είναι όρος γεωγραφικός , δεν είναι όρος διεκδικητικός.Δεν έχει σχέση με καμία διεκδίκηση , στην Βόρειο Ήπειρο..Είμαστε μακριά από διεκδικήσεις.ΟΙ σχέσεις μας με την Αλβανία και τους Αλβανούς είναι  σχέσεις φιλίας, είναι σχέσεις συγγενικές.Οι Αλβανοί για μας είναι φίλοι ,είναι αδελφοί..»

Τέλος ο Νίκος Υφαντής  διατύπωσε τη άποψη  και την   προτροπή πως πρέπει «οι Βορειοηπειρώτες να μείνουν  εκεί στις πατρογονικές εστίες , να μείνουν  εκεί στον τόπο τους» και κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες όπου και αν  διαμένουν  «να έχουν στραμμένα τα μάτια της ψυχής τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους»
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο dimotikoradiofono

Σχόλια