Χιμαριώτες Αμερικής για το νομοσχέδιο Ράμα: "Η καλύτερη ευκαιρία επίλυσης του περιουσιακού"

Ο πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριωτών Αμερικής (HSA) με βάση την Ουάσιγκτον, π. Κοσμάς Καράβελας , δήλωσε πως ο νέος νόμος δίνει στους ανθρώπους της Χειμάρρας και σε όλους του Ελληνες στην Αλβανία την καλύτερη ευκαιρία από την πτώση του κομμουνισμού πριν από 30 χρόνια να καταγράψουν τις περιουσίες τους και να αποκτήσουν έναν ξεκάθαρο τίτλο ιδιοκτησίας γ’ αυτές.

Όπως λέει ο ίδιος, οι ειδικοί που συνεργάζονται με την Ενωση – συμπεριλαμβανομένου του δικηγόρου Σίμου Δήμα, του οποίου η οικογένεια κατάγεται από την Χειμάρρα, του συναδέλφου του Jay Creutz και μιας τοπικής ομάδας νομικών που ειδικεύονται στο ιδιοκτησιακό δίκαιο – συνεργάστηκαν επί δύο χρόνια με τις αλβανικές αρχές για την εκπόνηση του νέου νόμου και έλαβαν εκτενείς συμβουλές από Ευρωπαίους και Αμερικανούς ειδικούς, όπως και από την ηγεσία των ομογενών της Αλβανίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Ο νέος νόμος παρέχει στους νόμιμους ιδιοκτήτες την ευκαιρία να καταχωρήσουν επιτέλους τα ακίνητά τους μετά από 30 χρόνια χάους», τόνισε ο κ. Δήμας, «και δίνει ιδιοκτησιακή ασφάλεια στους πολίτες, τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές». Ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «χωρίς τη δυνατότητα απόκτησης ξεκάθαρου ιδιοκτησιακού τίτλου, δεν θα υπάρξει καμία επένδυση στην περιοχή», προσθέτει. «Χωρίς τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν, η περιοχή θα μαραζώσει και θα πεθάνει. Ο νέος νόμος είναι η καλύτερη ελπίδα μας για το μέλλον της Χειμάρρας και όλες τις άλλες ελληνικές κοινότητες της περιοχής».

«Κανένας νόμος δεν είναι τέλειος, αλλά αυτό το νομοσχέδιο παρέχει στον καθένα που διεκδικεί την περιουσία του μία δίκαιη διαδικασία για να εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας», αναφέρει ο κ. Creutz, ο οποίος συνέβαλε στην εκπόνηση του νομοσχεδίου. «Γνωρίζουμε το πρόβλημα από πρώτο χέρι, έχοντας επιχειρήσει να καταχωρήσουμε ιδιοκτησίες για μία πιλοτική ομάδα της HSΑ αποτελούμενη από 9 οικογένειες. Μόλις 21 από τα 120 ακίνητα είχαν τη νόμιμη δυνατότητα να καταχωρηθούν με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά με τον νέο νόμο θα μπορούν όλα τους να καταχωρηθούν».

Για να προσθέσει ο ίδιος, ότι «οι οργανώσεις που αντιτίθενται στον νόμο μπορεί να έχουν καλή πρόθεση, αλλά βλάπτουν τα συμφέροντα των ίδιων τους των ανθρώπων», πρόσθεσε ο Creutz.

Όλο αυτό έρχεται ως απάντηση σε κοινή ανακοίνωση φορέων και πολιτικών σχηματισμών της Χιμάρας που διαφωνούν με το νομοσχέδιο. Στην ανακοίνωση τους επισημαίνεται πως η αλβανική κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για τους Ελληνες νόμιμους ιδιοκτήτες, οι οποίοι κινδυνεύουν ν’ απολέσουν οριστικά τις περιουσίες τους.

Ο κ. Creutz και ο κ. Δήμας απαντούν στα επιχειρήματα των Χειμαρριωτών που αντιτίθενται στο νόμο σημείο προς σημείο. Διαβάστε την επιχειρηματολογία τους στα αγγλικά στο δελτίο Τύπου της Ενωσης Χειμαρριωτών Αμερικής


Σχόλια