Πάσχα 2020: Δερβιτσάνη Δρόπολης Βορείου Ηπέιρου [βίντεο]

Σήμερα η Δερβιτσάνη γιορτάζει το δεύτερο Πάσχα της στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Δερβιτσάνης.


Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Στις υπώρειες των Κεραννίων (Πλατοβουνίου), πάνω από το χωριό ∆ερβιτσάνη της ∆ρόπολης, που είναι το µεγαλύτερο οµοιογενές χωριό της Βορείου Ηπείρου, βρίσκεται το ιστορικό µοναστήρι των Ταξιαρχών. Η αρχική κτίση του τοποθετείται τον 16ο αιώνα, ενώ η ανακαίνισή του τον 18ο αιώνα.
      Το καθολικό της Μονής διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο ναός είναι αγιογραφηµένος µε τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Σε πολλά όµως σηµεία έχει επιζωγραφηθεί. Στην είσοδο του καθολικού υπάρχει παράσταση του ιδρυτή της Μονής µαζί µε την κτητορική επιγραφή. Γύρω από τη Μονή υπάρχει γκρεµισµένος τοίχος. Τα κελιά είναι γραφικότατα, αλλά σε κακή κατάσταση.
   Η Μονή Ταξιαρχών έγινε ευρύτατα γνωστή µετά την κατάλυση του Κοµµουνιστικού καθεστώτος, γιατί εκεί, τα Χριστούγεννα του 1990, τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία.

Με την βοήθεια όλων μας.. "Στο μέλλον ευχόμαστε αυτό το ιερό κόσμημα του χωριού μας, με την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, να επανέλθει στην προτέρα του κατάσταση."

Χριστός Ανέστη!

Υ.Γ Το συγκεκριμένο βίντεο από το μοναστήρι είναι αφιερωμένο σε όλους τους συγχωριανούς και φίλους της Δερβιτσάνης που λόγο της πανδημίας του κορονοϊού δεν μπόρεσαν  να επισκεφτούν το χωριό μας και να γιορτάσουμε την Δευτέρα του Πάσχα όλοι μαζί όπως κάθε χρόνο.



Σχόλια