Η ηγεσία της Ομόνοιας, η αφετηρία και η βάση μετατροπής της Β. Ηπέιρου σε μαύρη τρύπα

Η ηγεσία της Ομόνοιας, η αφετηρία και η βάση της μετατροπής της Βορείου Ηπείρου σε μαύρη τρύπα και σε πλιάτσικο.
Στοιχεία από εκθέσεις ελέγχου του 1992.

Έτσι η ΟΜΟΝΟΙΑ θα κατασκευάζει πλούσιους ηγέτες, οι οποίοι φτώχυναν την οργάνωση και εξαθλίωσαν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Αποφάσισα σήμερα να φέρω στη δημοσιότητα κάποια από τα στοιχεία που αποτελούν τη βάση, ή την αφετηρία μετατροπής της Βορείου Ηπείρου σε μια μεγάλη και αξεπέραστη μαύρη τρύπα διαφθοράς. Αφορά την περίοδο μετά τον Μάη 1991. Θα κορυφωθεί στο τέλος της δεκαετίας 1991-1999, όπου μόνο μέσω του Ιδρύματος Παλινοστούντων, σύμφωνα με επίσημες πηγές χάθηκαν 12 δισ. δραχμές (άλλες πηγές λένε για 16 δισ. Ισοδύναμα λοιπόν με τέσσερις αλβανικούς κρατικούς προϋπολογισμούς) 6 δισεκατομμύρια προέρχονταν από δωρεές Βορειοηπειρωτών και Ηπειρωτών της Διασποράς και τα υπόλοιπα από πηγές, είτε άμεσα του ελληνικού κράτους, είτε από την Ευρωπαϊκή ένωση (τότε ΕΟΚ). Η γιγάντια αυτή διαφθορά πραγματοποιούνταν στο όνομα των εθνικών συνθημάτων για τη Βόρειο Ήπειρο. Ως καλύτερος τρόπος υπήρξε η ενοχοποίηση ηγετικών στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της τοπικής αυτοδιοίκησης και η ανάπτυξη δήθεν σχεδίων ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία από την μία αποτελούσε αποτελεσματικό μέσο διαφθοράς και από την άλλη παράλυε την οικονομική παραγωγική δραστηριότητα των Βορειοηπειρωτών, λόγω της εξάρτησής τους από την ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία στάθηκε θηλιά στο λαιμό για τον πληθυσμό της Βορείου Ηπείρου, που τον ανάγκασε, (όταν σταμάτησαν οι βοήθειες) να φύγει μαζικά στην Ελλάδα.
Η διαφθορά αυτή θα συνεχιστεί και στις δύο επόμενες δεκαετίες, αλλά πιο μεθοδικά. Στήθηκε στη Βόρειο Ήπειρο μια πολιτικό – θρησκευτική πλεκτάνη, εκπροσωπούμενη από την ηγεσία ΟΜΟΝΟΙΑ –ΚΕΑΔ και άλλους παράγοντες. Μόνο επειδή χρειάστηκε να εξυπηρετηθούν αυτά τα συμφέροντα στην Ελλάδα (όπως και τα αλβανικά από την άλλη), μπορούμε τώρα να εξηγήσουμε γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες δεκαετιών των Βορειοηπειρωτών να ξεριζώσουν την ηγετική αυτή κλίκα η οποία συνεχίζει να παραμένει, (έστω και με την μεγαλύτερη υποστήριξη της αλβανικής πλευράς) χωρίς πλέον να ελπίζει κανείς ότι μπορεί να φύγει.

Τα στοιχεία που αναφέρω αποτελούν μέρος της ομιλίας μου στη Συνδιάσκεψη αρχαιρεσιών του Παραρτήματος Αργυροκάστρου τον Μάρτιο του 1994, αλλά που επιβεβαιώνονται, μάλιστα επαυξάνουν οι εκθέσεις ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν στα παραρτήματα ΟΜΟΝΟΙΑΣ Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου αντίστοιχα τον Μάιο και Οκτώβρη του 1992, ύστερα και από δική μου πίεση. Το γεγονός θα αποτελέσει μια βασική αιτία για τη διαγραφή μου από την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο παράρτημα Αργυροκάστρου και το Γενικό Συμβούλιο, ακριβώς τον Οκτώβρη του 1992 για περισσότερο από ένα χρόνο

Ανέφερα λοιπόν στην ομιλία μου:
Για το πώς λειτούργησε και λειτουργεί οργανωτικά (η ΟΜΟΝΟΙΑ) δε θα ασχοληθώ πολύ. Θα πω μόνο ότι δεν υπάρχουν μητρώα, συνδρομές, δεν εφαρμόζεται το καταστατικό. Μάλλον αυτό παραβιάζεται δριμύτατα!
Έτσι στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εκκαθάριση της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για να φέρουμε στην ηγεσία «τους δικούς μας», παραβιάζοντας το καταστατικό ή ασκώντας πιέσεις, 4 μέλη του προεδρείου εκκαθαρίστηκαν.
Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η τεράστια διαφθορά στην οικονομική εσωτερική λειτουργία . Διαβάζω από τον έλεγχο που ασκήθηκε για την περίοδο Ιούνιο 1991-Οκτώβρη 1992 κάποια πορίσματα.
Από τον έλεγχο προκύπτει ότι τα έσοδα σε δραχμές από δωρεές στην ΟΜΟΝΟΙΑ Αργυροκάστρου κατά την περίοδο Ιούνης 1991-Οκτωβρης 1992 είναι 1 735 240 δραχμές. Αποταμιεύτηκαν 1 575 240. Τι έγιναν οι 160 000 δρχ;! Επίσης, χωρίς αποδείξεις και δικαιολογητικά ξοδεύτηκαν και το 1 500 000 δρχ. (Στην έκθεση ελέγχου υπάρχει ένας καθορισμένος κύκλος ανθρώπων που παίρνουν χρήματα από το ανεπίσημο ταμείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, χωρίς αποφάσεις και σκοπό και χωρίς δικαιολογητικά ότι ξοδεύτηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό. Επίσης, υπάρχει ένας κύκλος ανθρώπων που παίρνουν από την ΟΜΟΝΟΙΑ τον υψηλότερο μισθό στη χώρα για την εποχή, χωρίς καμιά απόφαση και για ποιο σκοπό.)
Από τον έλεγχο στους Αγίους Σαράντα προκύπτει ότι ο Θ. Βεζιάνης πήρε για την εκλογική καμπάνια 610 600 δρχ,. οι οποίες δεν μπήκαν στο ταμείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. (βουλευτικές εκλογές του Μάρτη 1992). Τι έγιναν; Σε ποιες τσέπες μπήκαν;!
Επίσης, από τον έλεγχο στο Αργυρόκαστρο προκύπτει ότι για την ίδια εκλογική καμπάνια δόθηκαν σε κάποια άτομα 790 000 λεκ (καινούργια), τα οποία βγήκαν από το ταμείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με τον ίδιο τρόπο, δόθηκαν σε συγκεκριμένα άτομα για να μοιραστούν και σε άλλους ακτιβιστές. Κανένα όμως ντοκουμέντο δεν υπάρχει για τη διανομή αυτή. Τι έγιναν λοιπόν τα λεφτά;!.. (Να υπολογίσουμε ότι ο μισθός του βουλευτή ήταν τότε μόλις 3 χιλιάδες δραχμές , ή 1 100 αλβανικά λεκ)

(Ακολουθεί αναφορά στην έκθεση ελέγχου Ομόνοιας Αγίων Σαράντα)
Στους Αγίους Σαράντα, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, προκύπτει ότι χωρίς καμιά απόφαση συλλογικού οργάνου, όπως προβλέπει το καταστατικό, αλλά αυθαίρετα, με προσωπική εντολή του Προέδρου Κυριαζάτη και του Γενικού Γραμματέα Β. Παπαχρήστου ορίστηκαν μισθωτοί 7 άτομα με συνολικό ποσό που ισοδυναμούσε τουλάχιστον με τους μισθούς 21 δασκάλων. Χαρακτηριστική η περίπτωση ο οδηγός του υποψήφιου βουλευτή , Χρ. Θ. Είχε μισθό όσο 4 τουλάχιστον μηχανικοί, ενώ ο οδηγός του Κυριαζάτη τον ίδιο μισθό με το λογιστή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. (Γιατί οι οδηγοί καθάριζαν όλες τις υποθέσεις). Ενώ για μια μέρα υπηρεσία και χωρίς να παρουσιάζουν κανένα δικαιολογητικό τα άτομα αυτά αποζημιώνονταν με το ποσό που άγγιζε το 25% του μηναίου μισθού ενός δασκάλου. Το συνολικό κόστος για μια ημέρα υπηρεσίας στα Τίρανα του οδηγού του Κυριαζάτη κόστιζε το 80% του μηναίου μισθού του βουλευτή.
Στο Βαγγέλη Παπαχρήστο, Γενικό Γραμματέα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και εκτός λογιστηρίου, όπως προβλέπει ο νόμος του κράτους και το καταστατικό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, δόθηκαν προς διαχείριση για τις βουλευτικές εκλογές του Μάρτη 1992, 2 εκατομμύρια δρχ. Η έκθεση σημειώνει ότι «Τα δύο εκατομμύρια διαχειρίστηκε ο Β. Παπαχρήστος.(όχι ο λογιστής και ο ταμείας) Δε βρέθηκε κανένα εγκεκριμένο σχέδιο από το προεδρείο το που θα ξοδευτούν και πώς. Δεν τα κατάθεσε στο ταμείο της οργάνωσης και ούτε ενημέρωσε τον λογιστή.» Οι δραχμές μοιράζονταν κατά προτίμηση σε συγκεκριμένα άτομα, όπως. Ν.Π., 66 000, Β. Τσ. 77 000, Λ. Γκ. 25 000, Σ. Κ, 240 000 , Θ.Μ. 150 000, Γ.Μπ. 150 000.

Επαναφορά στην ομιλία μου στη Συνδιάσκεψη παρατήματος Αργυροκάστρου 1994,
Νομίζω ότι, ότι ο Θ.Β θα πρέπει να μας πει ακόμα για τις 40 χιλιάδες δολάρια που στάλθηκαν από την ΠΟΑΚΑ Αμερικής προς τη ΒΗ. Το όνομα του το συνέδεσε με τα χρήματα αυτά αρμόδιος εκπρόσωπος της ΠΟΑΚΑ, ο οποίος ενδιαφέρθηκε ακόμα αν πράγματι τα λεωφορεία του «Ταύρου» (πρόκειται για κοινοτική εταιρία με αποσυρμένα λεωφορεία ελληνικών ΚΤΕΛ που δώρισε η νομαρχία Ιωαννίνων μέσω ΕΙΑΠΟΕ στη Δρόπολη και το Βούρκο) και μερικά τραχτέρ, που στην ουσία δώρισε το ίδρυμα Λάτση, αγοράστηκαν με χρήματα των Βορειοηπειρωτών της Αμερικής. Αναζητείται ακόμα ένα χειρουργείο, ένα ασθενοφόρο κλπ.
Ωστόσο, οι δύο εκθέσεις αναφέρουν για το πλιάτσικο που γινότανε με την περιουσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ από άτομα του κύκλου κοντά στην ηγεσία. Χαρακτηριστική η περίπτωση η ιδιωτικοποίηση αυτοκινήτων περιουσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και συντήρηση ή και αγορά καυσίμων με χρήματα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ή την τρανταχτή περίπτωση του Μ. Λ στη Δερβιτσάνη που ιδιωτικοποίησε και εξαφάνισε αυτοκίνητο, μίνι βιντεοκάμερα που μόλις είχαν κυκλοφορήσει, ηχεία, μικρόφωνα, μίξερ, ενισχυτές κλπ
Με τον τρόπο αυτό η ΟΜΟΝΟΙΑ θα κατασκευάζει πλούσιους ηγέτες, οι οποίοι φτώχυναν την οργάνωση και εξαθλίωσαν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου

Παναγιώτης Μπάρκας
6 Μαΐου 2020
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011


Σχόλια