Αλβανία: Με επιτόκιο 3,625% έκλεισε το 7ετές Ευρωομόλογο των 650 εκατ. ευρώ

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ευρωομόλογο που εκδόθηκε χθες των 650 εκατομμυρίων ευρώ, έχει διάρκεια 7 ετών με επιτόκιο 3,625%.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Anila Denaj και την Υπουργό Ανασυγκρότησης, Arben Ahmetaj, ο Αλβανός Πρωθυπουργός διάβασε το μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου της πολυεθνικής τράπεζας επενδύσεων και της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών “Rothschild”, που ήταν σύμβουλος, για την Αλβανία.

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την κοινή ικανοποίηση, όχι για να δώσω περισσότερη αξία στην κυβέρνηση, αλλά για να χαιρετήσω αυτήν τη σημαντική στιγμή για την οικονομία, το μέλλον και την προοπτική της χώρας», δήλωσε ο Rama.

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ, μαζί με συναδέλφους, κλείσαμε το ζήτημα των 650 εκατομμυρίων ευρώ για ένα διάστημα 7 ετών με επιτόκιο 3,625%. Η Αλβανία είναι η πρώτη χώρα στις «αγορές έκτακτης ανάγκης» που εμφανίστηκε με μηδενικό πρωταρχικό επιτόκιο από μια νέα έκδοση ομολόγων. Είναι μια τεράστια επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον της αγοράς σήμερα, το οποίο παραμένει πολύ ασταθές και την ποιότητα του βιβλίου προσφορών καθώς αποτελεί σημαντική επενδυτική βάση. Το βιβλίο κατέγραψε προσφορές περαιτέρω 3,1 δισεκατομμύρια τη στιγμή του κλεισίματος, 4,8 φορές περισσότερο από τις ανάγκες της χώρας. Καταλήξαμε με ένα επίτευγμα και μας πρόσφεραν 4,8 φορές περισσότερο», – είπε ο Rama.

«Μιλά επίσης για την Απόδοση, η οποία μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, από 4.125 σε 3.635, επιτρέποντας στην Αλβανία να εξοικονομήσει καλύτερα την αποπληρωμή του χρέους, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, μια από τις πιο διάσημες τράπεζες που μας έχουν συμβουλευτεί σε αυτήν τη διαδικασία, είπε ο Rama.

«Αν κάνουμε μια σύγκριση», προσθέτει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, «το τελευταίο Eurobond που εξέδωσε η Βόρεια Μακεδονία πριν από 15 ημέρες σε απόδοση 3,95 μιλά από μόνο του, δεδομένου ότι η βαθμολογία της Βόρειας Μακεδονίας είναι BB +». Έτσι, η Βόρεια Μακεδονία έχει υψηλότερη βαθμολογία, ενώ η Αλβανία έλαβε καλύτερη βαθμολογία από τις αγορές, η οποία είναι εκ των πραγμάτων καλύτερη θέση.

ibna.gr

Σχόλια