Ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν ψήφισαν τροπολογία υπέρ της Ελληνικής Μειονότητας

Διχασμένη εμφανίστηκε η Ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου  που αφορά την υπεράσπιση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Απείχαν της ψηφοφορίας 5 βουλευτές της ΝΔ, κατά ψήφισαν ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ψήφισμα αφορούσε τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία, πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.

Σχετική τροπολογία του ψηφίσματος, που κατατέθηκε ως πρόταση του Λαϊκού Κόμματος, τονίζει τις προϋποθέσεις και τις προτεραιότητες που έχει ορίσει το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2020 για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Μεταξύ αυτών είναι:

  • ο σεβασμός των εθνικών μειονοτήτων, 
  • η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, 
  • ο εκλογικός νόμος και
  •  η πληθυσμιακή απογραφή, 
θέματα που σχετίζονται άμεσα με την Ελληνική Μειονότητα, όπως επίσης και θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της ελεύθερης έκφρασης στα ΜΜΕ και θέματα ασύλου.

Από την Ευρωομάδα της ΝΔ , οι ευρωβουλευτές Ασημακοπούλου, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Μεϊμαράκης και Σπυράκη απείχαν από την ψηφοφορία. Αντίθετα οι ευρωβουλευτές Κυμπουρόπουλος και Βόζενμπεργκ την υπερψήφισαν, ενώ οι ευρωβουλευτές Καϊλή (ΚΙΝΑΛ) και Φράγκος (Ελληνική Λύση) την καταψήφισαν. Υπέρ ψήφισε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία τελικώς υπερψηφίστηκε με 388 έναντι 280 ψήφων ενώ 19 απείχαν.


Σχόλια