Εσπευσμένη επίσκεψη Rama στο Κόσοβο

Στο Κοσσυφοπέδιο βρέθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, σε μια επίσκεψη που οργανώθηκε την τελευταία στιγμή.

Η επίσκεψη του Edi Rama έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κοσσυφοπέδιο μετά τις κατηγορίες που κατατέθηκαν από την Ειδική Εισαγγελία που εδρεύει στη Χάγη εναντίον του Προέδρου Hashim Thaci, του αρχηγού του PDK Kadri Veseli και πολλών άλλων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αλβανικό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε το κατηγορητήριο εναντίον του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci και του προέδρου του PDK, Kadri Veseli, ως «επιλεκτική και πειραματική διεθνή δικαιοσύνη», στηρίζοντας τόσο τον Thaci και τον Veseli όσο και τον αγώνα του UCK.

Τη στήριξη του στον UCK δήλωσε επίσης και ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ilir Meta, ο οποίος αποκάλεσε τον πόλεμο του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου ως «καθαρό» και «δίκαιο».

Χωρίς δηλώσεις οι πρώτες συναντήσεις Ράμα στο Κόσοβο
Χωρίς δηλώσεις ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, ολοκλήρωσε την πρώτη μέρα της διήμερης επίσκεψης του στο Κόσοβο όπου συναντήθηκε με μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο Hashim Thaci, τον πρώην Πρωθυπουργό Albin Kurti τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και Kadri Veseli.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός θα παραμείνει και την Τρίτη στο Κοσσυφοπέδιο, όπου θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, ενώ στις 14.00 αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου.

Thaci: «Θα παραιτηθώ μόλις επιβεβαιωθεί το κατηγορητήριο»
Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, απευθύνθηκε στους πολίτες μετά την πρόταση-κατηγορητήριο από το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα, το οποίο ανακοίνωσε ότι είχε αποστείλει στα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου, με έδρα τη Χάγη.

Ο Thaci στην ομιλία του είπε ότι μόλις επιβεβαιωθεί το κατηγορητήριο, θα παραιτηθεί από τη θέση.

«Σας διαβεβαιώνω για άλλη μια φορά, δεν θα αντιμετωπίσω τη Δικαιοσύνη από αυτό το γραφείο. Εάν επιβεβαιωθεί το κατηγορητήριο, θα παραιτηθώ αμέσως ως Πρόεδρός σας και θα αντιμετωπίσω τις κατηγορίες», δήλωσε ο Hashim Thaci.

«Δεν θα επιτρέψω σε αυτές τις ψευδείς κατηγορίες να εκτρέψουν την προσοχή του Κοσσυφοπεδίου από τη θέση που του αξίζει στη διεθνή κοινότητα, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, πρόσθεσε

Σχόλια