Αλβανία: Το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση πως παρέχει κρατικές εγγυήσεις σε 10 ολιγάρχες

Τη Δευτέρα, το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι παρέχει κρατική εγγύηση κυρίως σε παραχωρησιακές εταιρείες.

Σε μια δήλωση προς τον Τύπο από τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, η πρώην βουλευτής Γιορίντα Ταμπάκου είπε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να φροντίζει ιδιαίτερα τους παραχωρησιούχους, παρά την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα».

«Υπό την πίεση μιας διπλής οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, ο Ράμα συνεχίζει να φροντίζει ιδιαίτερα υπερασπιζόμενος τους 10 ολιγάρχες του. Αποδεικνύεται ότι το 50% των εγκεκριμένων πιστώσεων από την κρατική εγγύηση έχουν διατεθεί στους συνηθισμένους υπόπτους, τους ολιγάρχες», δήλωσε η Ταμπάκου καθώς αναφέρθηκε σε μια έρευνα από το Βαλκανικό Περιφερειακό Δίκτυο Αναλυτρικών Αναφορών (BIRN).

Η κρατική εγγύηση, ως ένα οικονομικό πακέτο που προσφέρει η κυβέρνηση για την επίλυση της κατάστασης σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, είναι μια μορφή δανεισμού όπου το επιτόκιο αναλαμβάνεται να καταβληθεί από την κυβέρνηση.

Η έρευνα BIRN έδειξε ότι μέχρι τις 29 Μαΐου, είχαν εγκριθεί 236 δάνεια αξίας περίπου 32 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 48% από αυτά (15 εκατομμύρια ευρώ) είχαν πάει μόνο σε 10 παραχωρησιακές εταιρείες.

«Ενώ οι ολιγάρχες της εταιρικής σχέσης του δημόσιου-ιδιωτικού τομέα του ΣΔΙΤ κερδίζουν από αυτήν την κυρίαρχη εγγύηση, επιχειρήσεις όπως αυτοί οι κατασκευαστές ή οι ξενοδόχοι που έπρεπε να απολύσουν εκατοντάδες εργαζόμενους, δεν κέρδισαν τίποτα», δήλωσε η Ταμπάκου καθώς θεώρησε ότι «δεν είναι σύμπτωση». .

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση «η κυβέρνηση εργάζεται για μια μικρή μειονότητα». Η Ταμπάκου υπενθύμισε τα αιτήματα του ΔΚ για αναστολή «παραχωρησιακών πληρωμών για την αποδέσμευση χρημάτων για τα οικονομικά πακέτα κατά της κρίσης».

«Ο Ράμα όχι μόνο τους πλήρωνε κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της αιχμής της πανδημίας, αλλά καθώς χιλιάδες πολίτες έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν τις δουλειές τους, ο πρωθυπουργός μετατρέπει τους ίδιους δικαιούχους στους κύριους δικαιούχους της κρατικής εγγύησης, η οποία καλύπτεται από τους φορολογούμενους. «χρήμα», είπε η πρώην βουλευτής των Τιράνων καθώς αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση ως «η πιο δύσκολη περίοδος των τελευταίων 20 ετών» και ότι η κυβέρνηση «εργάζεται μόνο για δύο ομάδες: εγκληματίες και ολιγάρχες»

Σχόλια