«Αναμένοντας την Μνημόνευση της 200στής Επετείου της Ανεξαρτησίας»

ΕΛΛΑΔΑ! ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ!
«Των Άνω Ηπειρωτών Αγωνιστών του 1821».

     Αφουγκραστείτε αδέρφια μας Έλληνες, όσο από ψηλά κι αν μας βλέπετε!
     Αφουγκραστείτε και εσείς αδερφικοί Αλβανοί, όσο και αν μας οχτρεύεστε!

     Καθώς εντός ολίγων μηνών αναμένεται η μνημόνευση των 200 χρόνων απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, εμείς οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δικαιούμαστε και αναμένουμε ιδιαίτερη τιμητική.

     Από εσάς Έλληνες της Μητρός Ελλάδας αναμένουμε την αναγνώριση της συμμετοχής και τις θυσίες των προγόνων μας στην Επανάσταση του 1821, καθώς έχουν καταχωνιαστεί πολλές πτυχές της ιστορίας τους.

     Επίσης, έστω και μη συνιστώντας αλλαγή του πυρήνα της μετέπειτα Ιστορίας (κυρίως από το 1912 και μετά), αναμένουμε το δικαίωμα «ισοπολιτείας» μεταξύ σας και ημών, καθώς μας έχετε κατατάξει στην κατηγορία των αλλοδαπών. Αλλοδαποί εμείς οι απόγονοι των χιλιάδων αγωνιστών του 1821, οι οποίοι πότισαν με το αίμα τους κάθε σπιθαμή γης της Επαναστατημένης Ελλάδας, εμείς οι… Αναμένουμε τα παραπάνω, λοιπόν, ευελπιστώντας να απαλλαγείτε από το σύνδρομο που διακατέχεστε ή την στρατηγία σας απέναντί μας, όπως «στην Αλβανία Έλληνες και στην Ελλάδα αλλοδαποί».

     Αναμένουμε και από εσάς αδερφικοί Αλβανοί! Καιρός να απαλλαγείτε από το «σύνδρομο» περί των ερχόμενων προπάππων μας, ως κολίγοι, την περίοδο του Αλί πασά. Αναμένουμε να απαλλαγείτε από αυτό το σύνδρομο, με το οποίο μας διδάξατε και συνεχίζετε να το διδάσκετε, σύνδρομο το οποίο το έχετε «σπιτώσει» και στην Αλβανική Εγκυκλοπαίδεια. Καιρός να διαπιστώσετε ότι έχουμε ιστορία, μάλιστα ένδοξη ιστορία.

     Επανέρχομαι στους Έλληνες της Μητρός Ελλάδας! Πολλά τα πάνδεινα που υπέστημεν μέχρι τον τελευταίο πόλεμο, επίσης υπό το καθεστώς της δικτατορίας! Έχω την άποψη ότι για αυτές τις μελανές περιόδους ας μην επικαλεστούμε το δικαίωμα να σας χρεώσουμε ευθύνες, καθώς και εσείς βιώσατε δύσκολες καταστάσεις, διχασμούς, εμφύλιο πόλεμο, περιπέτειες με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο κ.λ.π., μέχρι που ενταχθήκατε στην Ευρώπη.

     Δικαιούμαστε, όμως, να σας χρεώσουμε ευθύνες για λανθασμένες στρατηγικές, από το 1990 και μετά, όταν η παλίρροια μας «ξέβρασε» πεινασμένους, εννοείται και για χρόνια ξεχασμένους, στην ονειροπολούσα πατρίδα. Ενώ έπρεπε να είχατε εκπονήσει άμεσο και έμμεσο σχέδιο για τις τύχες μας, και της ιδιαίτερης πατρίδας μας, δεν λάβατε υπόψη ούτε την παραβολή, περί του «ασώτου υιού». Οπότε ευθύνες υπάρχουν, καθώς τα δικά μας «υπέρ» ζυγίζουν περισσότερο από τα δικά σας «κατά».

     Επανέρχομαι όμως και στους αδερφικούς Αλβανούς! Ας ξεχάσουμε τα δεινά που υπέστημεν μέχρι και τον πόλεμο του 1940! Στον αγώνα όμως, έναντι του τότε «εχθρού», η δικιά μας Κοινότητα παρατάχθηκε δίπλα σας και μαζί πολεμήσαμε τον εχθρό. Το ίδιο μετά την απελευθέρωση, για την ανοικοδόμηση και  την αναγέννηση της κατεστραμμένης Αλβανίας. Δηλαδή για 50 χρόνια συνέχεια πολεμήσαμε και εργαστήκαμε μαζί με τέτοια αφοσίωση, όπου δεν θα υπάρχει Αλβανός εκείνης  της περιόδου να μην έχει εκφράσει την συμπάθειά του απέναντί μας.

     Εκείνο το καθεστώς, όμως, με τα κακά του και τα καλά του (καθώς υπήρχαν και κάποια καλά), αν είχε στρατηγήσει τον διωγμό μας από τα «πατρώα», ήταν εύκολο να το πράξει. Δεν το έπραξε, όμως, καθώς είχε «θηλυκά» μυαλά.   Παρόλο που δεν αποφεύχθηκαν εγκλήματα εις βάρος ενός αξιόλογου ποσοστού συνανθρώπων μας, παρόλο που μας απομόνωσε με τα συρματοπλέγματα από την μητέρα Ελλάδα, ηθικά και ιστορικά, την διαμονή μας στις πατρογονικές εστίες την θεωρούσε τόσο αναγκαία.

     Τι άλλαξε στην στρατηγία του σήμερα, δηλ. μετά από 50 χρόνια, που υποδαυλίζετε τους «παράνομους», σων και καλά να αναγκάσουν τους εναπομείναντες στα χωριά μας να μεταναστεύσουν, αν και ποτέ δεν στράφηκαν εναντίον σας; Ψηφίστηκαν νόμοι που απόκλεισαν από τις ιδιοκτησίες στα χωριά όλους όσους είχαν μεταναστεύσει στις πόλεις, παράνομες υφαρπαγές ιδιοκτησιών, κλεψιές, τρομοκρατία κλπ, ότι συμβαίνει στα χωριά μας.

     Αν η κυβέρνηση της Αλβανίας αντανακλάσει στο «ρεζουμέ» των όσων παραπάνω, οπότε αλλάξει και στρατηγία, λαμβάνοντας υπόψη και την μετριοπαθή στάση της πολιτικής και της τοπικής εκπροσώπησης της Κοινότητάς μας, πιστεύω ότι θα γίνει το πρότυπο σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπότε άποψή μου,  επανεξετάστε την στρατηγία σας πάνω στο «δικό σας δικό σας και το δικό μας δικό σας», προσανατολιστείτε σωστά και αποφύγετε κάθε διχαστική συμπεριφορά, χρέος και εμείς να προσθέσουμε το «λιθαράκι» μας, που σημαίνει ότι το καλύτερο στις σχέσεις μας.

Τηλέμαχος Λαχανάς

Σχόλια