Μνημείο του εβραϊκού Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε στα Τίρανα

Το πρώτο μνημείο του Ολοκαυτώματος της Αλβανίας, σε ανάμνηση όλων των Εβραίων που αναζητούσαν καταφύγιο και τους δόθηκε καταφύγιο στην Αλβανία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαινιάστηκε στις 8 Ιουλίου στα Τίρανα.

Τρεις ορθογώνιες πέτρινες πλάκες με το ίδιο μήνυμα χαραγμένο στα Αλβανικά, Αγγλικά και Εβραϊκά θα χρησιμεύσουν ως τόπος μνήμης και προβληματισμού.

"Αυτό το μνημείο είναι να θυμόμαστε και να τιμήσουμε τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης που δολοφονήθηκαν και των πολιτών της Αλβανίας που ενήργησαν ανιδιοτελώς για να προστατεύσουν τους Εβραίους όταν ο κόσμος δεν θα το έκανε."

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο πρέσβης του Ισραήλ Νώε Γκαλ Γκέντλερ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον αλβανικό λαό για την προστασία, απόκρυψη και προστασία περίπου 2000 Εβραίων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Αλβανία. Εξήρε «τις θαρραλέες ενέργειες του αλβανικού λαού κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, μια λαμπρή πράξη από μια μικρή χώρα, που αντιπροσωπεύει τις αξίες της ανθρωπότητας».

Στην ομιλία της , η πρεσβευτής των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ εξέφρασε την εκτίμηση της Αμερικής για τη γενναιότητα του αλβανικού λαού που βοήθησε τον εβραϊκό λαό ακόμη και σε μεγάλο κίνδυνο για τον εαυτό τους.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 2.000 Εβραίοι βρήκαν καταφύγιο στην Αλβανία και προστατεύονταν από τον τοπικό πληθυσμό. Προστατεύτηκαν στα σπίτια των Αλβανών, μερικές φορές έδιναν και τοπικά ονόματα για να κρύψουν την ταυτότητά τους και άλλοι κρυμμένοι σε ορεινές κοινότητες. Υπήρχαν πολλοί Εβραίοι στο Μπεράτι και εξακολουθεί να υπάρχει μια «Εβραϊκή Συνοικία» που τώρα έχει αδειάσει, μαζί με ένα Εβραϊκό Μουσείο , και ένα Αστέρι του Δαβίδ στο τοπικό Τζαμί, όπου οι Εβραίοι είχαν τη δυνατότητα να λατρεύουν κατά τη διάρκεια του πολέμου

Σχόλια