Ο ΟΑΣΕ απορρίπτει την πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αλβανία: Θα έπρεπε να είχε γίνει 1 έτος πριν από τις εκλογές

Ο ΟΑΣΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης να κάνουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν τροποποιώντας το Σύνταγμα. Μέσω του εκπροσώπου τους στην Αλβανία, ο σύμβουλος των εκλογικών μεταρρυθμίσεων, Florian Hobdari, ο ΟΑΣΕ είπε ότι οι αλλαγές αυτή τη στιγμή είναι αδύνατες.

Ο Χομπντάρι, παρών σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Συνέλευση σχετικά με την πρωτοβουλία για συνταγματικές αλλαγές σχετικά με το εκλογικό σύστημα, δήλωσε ότι «Ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει την Αλβανία με καλύτερες διεθνείς πρακτικές, αλλά πρέπει να γίνουν αλλαγές 1 έτος πριν από τις εκλογές και είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε συζητήσεις. "

«Η επιλογή του εκλογικού συστήματος είναι κυρίαρχη απόφαση κάθε κράτους και ο ΟΑΣΕ δεν έχει συστάσεις για ορισμένα συστήματα. Σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, που τονίζεται έντονα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, εάν ένα κράτος αποφασίσει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τις εκλογές και πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και διαφανής », δήλωσε ο Χομπντάρι.

«Η Παρουσία είναι έτοιμη να διαθέσει στη Συνέλευση όλο το υλικό μιας διάσκεψης για το εκλογικό σύστημα που διοργάνωσε το Σεπτέμβριο του 2019. Δημοσιεύσεις του ΟΑΣΕ σε αυτόν τον τομέα · καθώς και πληροφορίες για καταστάσεις εντός του χώρου του ΟΑΣΕ που χρησιμοποιούν ορισμένους συνδυασμούς, για παράδειγμα ο συνδυασμός "ανοιχτών λιστών" με τη δυνατότητα προεκλογικών συνασπισμών ", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αντέδρασε επίσης σε αυτό το ζήτημα. Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Michael Gahler, καλωσορίζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου, κάλεσε την πλειοψηφία να μην προσπαθήσει να κάνει μονομερείς αλλαγές, καθώς είπε ότι οι αλλαγές θα διαταράξουν τη συναίνεση μεταξύ των μερών

Σχόλια