Το σπίτι της φρίκης στα Τίρανα

Σοκ και φρίκη προκαλεί η είδηση ότι στην Αλβανία μια μητέρα και οι κόρες της, αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους με ασιτία «για να κερδίσουν την Ανάσταση». Η μητέρα έχασε τη ζωή της πριν από λίγες μέρες, ενώ σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία, η 30χρονη κόρη της είχε πεθάνει πριν από δεκαπέντε μήνες στα Τίρανα και οι δύο γυναίκες την διατηρούσαν άταφη, τυλιγμένη σε μεμβράνες ταρίχευσης.

Οι τρεις γυναίκες της οικογένειας Ιοσίφι είχαν αποφασίσει να αυτοθυσιαστούν πιστεύοντας στο δόγμα της θρησκευτικής αίρεσης που ακολουθούσαν «για την ανάσταση σε μια αιώνια επίγεια παραδεισένια ζωή».

Η 30 χρονη κόρη της οικογένειας απεβίωσε πριν από 15 μήνες, αναφέρουν οι ιατροδικαστικές αρχές στα Τίρανα ενώ «σε αναμονή της ανάστασης» η μητέρα και η μεγαλύτερη αδερφή χρησιμοποιούσαν μεμβράνες ταρίχευσης και άλλες αλοιφές για να αποφύγουν την αποσύνθεση και την δυσοσμία.

Η σορός της 56χρονης μητέρας Ζανέτα, βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από την αστυνομία. Το δεύτερο κορίτσι της οικογένειας 33χρονων βρέθηκε σε κατάσταση αμόκ λόγω ασιτίας και ψυχολογικών προβλημάτων. Κατάφερε πάντως να πει στην αστυνομία ότι «εσείς δεν μπορείτε να καταλάβετε τις θυσίες μας για την ανάσταση μας». Είπε επίσης ότι μαζί με τη μητέρα είχαν περάσει 40 ημέρες χωρίς φαγητό και νερό.

Οι γείτονες που μπορούσαν να επισκεφτούν το σπίτι των γυναικών αναφέρουν ότι τα κορίτσια είχαν απομονωθεί επι δυο χρόνια. Ενώ η 30χρονη ήταν νεκρή, η μάνα της έλεγε με καύχημα ότι εκτελούσε τις θρησκευτικές της υποχρεώσεις.

Στην οικία των γυναικών η αστυνομία εντόπισε θρησκευτικά βιβλία και τελετουργικά αντικείμενα.

Παρά το γεγονός ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στα Τίρανα προέβησαν σε διάψευση ότι η οικογένεια Ιοσίφι δεν ήταν μέλος των Μαρτύρων του Ιεχωβά οι δημοσιογράφοι και η κοινή γνώμη, όπως και γείτονες που γνώριζαν την οικογένεια μιλούν ότι ακολουθούσαν το δόγμα αυτό.
Ο οικογενειάρχης Ιοσίφι ήταν ο ιδρυτής των Μαρτύρων των Ιεχωβάδων στη μικρή πόλη της Πρεμετής στο νότο της Αλβανίας και για αγνώστους λόγους αυτοκτόνησε πριν από 6 χρόνια.

Στην ίδια πόλη οι κάτοικοι μιλούν για την επικίνδυνη αύξηση των Ιεχωβάδων εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο μύησης και στρατολόγησης. Επίσης, σοβαροί δημοσιογράφοι του αστυνομικού ρεπορτάζ αναφέρουν πολλές άλλες περιπτώσεις παρόμοιων περιστατικών, μάλιστα και με μικρά παιδιά, αλλά κατά τους δημοσιογράφους, η αστυνομία κατά περίεργο τροπο δεν συνέχιζε τις έρευνες.

Σήμερα αντέδρασε και η αρχή της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αλβανία αναφέροντας ότι οι πρακτικές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις παραδοσιακές θρησκευτικές κοινότητες στη χώρα.
Η εισαγγελία ωστόσο διέταξε ενδελεχή εξέταση όλων των θρησκευτικών αιρέσεων που λειτουργούν στη χώρα.

Τίρανα-Ανταπόκριση: Παναγιώτης Μπάρκας

Σχόλια