Αλβανός γλύπτης πέθανε από κορωνοϊο

Ο διάσημος Αλβανός καλλιτέχνης, Arben Bajo, απεβίωσε την Κυριακή αφού έχασε τη μάχη με τον COVID-19.

Ο γλύπτης διαγνώστηκε με κορωνοϊό και οι αρχές πληροφόρησαν ότι η κατάστασή του επιδεινώθηκε την προηγούμενη ημέρα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί εάν έπασχε από υποκείμενες ασθένειες.

Αμέτρητα συλλυπητήρια δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά μέσα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον δήμαρχο των Τιράνων, Ερίον Βέλιαι.

«Μια μεγάλη απώλεια για εκείνους που γνώριζαν αυτόν τον ευγενή, ταλαντούχο και ταπεινό άντρα, αλλά και για την Αλβανική σύγχρονη τέχνη αφού έχασαν σήμερα ένα από τα  πιο υποσχόμενα και αφοσιωμένα τέκνα της», έγραψε ο Ράμα στο Facebook.

Γεννημένος το 1967 στην πόλη του Αργυροκάστρου, ο Bajo παρακολούθησε σπουδές εικαστικών τεχνών και ειδικεύτηκε στη γλυπτική στην Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων. Συνεργάστηκε με πολλούς δημοφιλείς Αλβανούς καλλιτέχνες και εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από την ανθρώπινη ανατομία.

Εκτός από τα καλλιτεχνικά έργα, ο Bajo έχει επίσης εργαστεί σε αγάλματα ιστορικών Αλβανών μορφών όπως οι At Zef Pllumi, Lef Nosi, Asim Zeneli και Vaçe Zela.

Σχόλια