Το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας προστέθηκε στο "Τείχος της ντροπής" λόγω κατεδάφισης του

Το Εθνικό Θέατρο που κατεδαφίστηκε στις 17 Μαΐου προστέθηκε στο «Τείχος της ντροπής» μνημείων που καταστράφηκαν ανεπανόρθωτα από το κράτος, από τον παγκόσμιο οργανισμό διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς ( Συμμαχία Αποκατάστασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Το έργο « Τείχος της ντροπής» στοχεύει στη δημοσίευση των ονομάτων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο ή καταστρέφουν την πολιτιστική κληρονομιά σε όλο τον κόσμο, τα οποία θα πρέπει να ανήκουν σε όλους και να διατηρούνται για τις μελλοντικές γενιές.

Η αμερικανική οργάνωση δημοσίευσε την ιστορία του κτηρίου του Εθνικού Θεάτρου και απαριθμεί όλους τους ανώτερους αξιωματούχους που αποφάσισαν να το κατεδαφίσουν, καθώς και τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Bjarke Ingels που δημιουργεί το έργο που θα αντικαταστήσει τη θέση του.

Μεταξύ των υπεύθυνων είναι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο δήμαρχος Ερίον Βέλιαι, η υπουργός Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο, η Έλβα Μαργαρίτα, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκρινε την κατεδάφιση του θεάτρου, ηγέτες του Ινστιτούτου Μνημείων, ηγέτες της ALUIZNI, η εταιρεία Fusha shpk , και πολλοί άλλοι.

Η Συμμαχία Αποκατάστασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  είναι παγκοσμίως γνωστή για δράσεις συντήρησης, αποκατάστασης και ευαισθητοποίησης και περιλαμβάνει ένα δίκτυο επαγγελματιών συνεργατών από διάφορους τομείς, με οντότητες που ειδικεύονται στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση κατεστραμμένων μνημείων.


Σχόλια