Οι Βορειοηπειρώτες δεν είναι Έλληνες δεύτερης κατηγορίας


Κύριε πρωθυπουργέ, Κυριάκο Μητσοτάκη

Αφορμή για την επιστολή αυτή είναι το ζήτημα περί κλεισίματος των ελληνο-αλβανικών συνόρων και η διέλευση με αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της πανδημίας και την ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων σας γνωστοποιώ πως είναι δύσκολο έως αδύνατον για τους βορειοηπειρώτες η Έλληνες της Αλβανίας να εφαρμόσουν τα μέτρα που τέθηκαν τον τελευταίο μήνα, ώστε να έχουν πρόσβαση στο ελληνικό έδαφος.

Συγκεκριμένα : Ο υπερήλικας που κατέχει κατοικία σε ένα από τα χωριά της ελληνικής μειονότητας πρέπει να μεταφερθεί στην πόλη των Αγίων Σαράντα να υποβληθεί σε δειγματολογικό έλεγχο covid 19 και να παραλάβει τα αποτελέσματα μετά από δύο ημέρες (διάστημα το οποίο μπορεί να μολυνθεί και να διαψεύδεται από το αποτέλεσμα του τεστ). Σας αναφέρω πως το κόστος του τεστ κυμαίνεται στα 80 ευρώ, ίσο πόσο με την μηνιαία σύνταξη που λαμβάνει από το αλβανικό κράτος.

Όσο αφορά την επταήμερη καραντίνα, επίσης πρέπει να αφαιρεθεί σαν μέτρο διότι σχεδόν το 80 %του πληθυσμού των κατοίκων της ελληνικής μειονότητας είναι υπερήλικες και χρειάζονται να υποβάλλονται συχνά σε ιατρικό έλεγχο στα νοσοκομεία Φιλιατών και Ιωαννίνων. Αρκετές φορές και αυθημερόν.

Καθώς και ένα ποσοστό του πληθυσμού ( 20%) είναι εργαζόμενοι του Ελλαδικού χώρου και κατέχουν μόνιμη κατοικία στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας- στην υπάρχουσα κατάσταση πρέπει να διαλέξουν τη δουλειά τους ή το σπίτι τους;

Όπως καταλαβαίνετε η διέλευση προς την Ελλάδα και αντίστροφα στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας είναι βιοτικής σημασίας.

Εάν δεν αντιμετωπίστει εγκαίρως το συγκεκριμένο πρόβλημα να έχετε υπόψην σας πως οι βορειοηπειρώτες ούτε προστατεύονται ούτε εξυπηρετούνται από τις πρόνοιες του ελληνικού κράτους και αυτό τους καθιστά "Έλληνες δεύτερης κατηγορίας".

Πιστεύω πως είναι η τελευταία ευκαιρία να δώσετε στους βορειοηπειρώτες την ελπίδα και την αξιοπρέπεια που τους αξίζει. Την ύστατη στιγμή σας καλώ να αποδείξετε πως είσαστε υπεύθυνος πολιτικός αρχηγός.

Με αγωνία
Δημήτριος Μπόλης
Φυσικοθεραπευτής


Σχόλια