Στον πάτο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αλβανία

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, χρησιμοποίησε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου (EmCham) την Πέμπτη για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και να προωθήσει περαιτέρω την πρόταση της αντιπολίτευσης για έναν κατ 'αποκοπή φόρο στην οικονομία.

Η έκθεση EmCham κατατάσσει τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση το επιχειρηματικό τους περιβάλλον κατά τη διάρκεια του 2020 και σύμφωνα με την έκθεση, η Αλβανία κατατάσσεται μεταξύ των τριών τελευταίων χωρών.

Αναφερόμενος στην έκθεση, ο Μπάσα έγραψε ότι «η Αλβανία έχει γίνει μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες, με τους υψηλότερους φόρους στην περιοχή».

"Η χώρα χρειάζεται σήμερα ένα νέο οικονομικό μοντέλο, με χαμηλούς φόρους, υποστήριξη για επιχειρηματικότητα, κίνητρα για επενδύσεις και επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Το σχέδιό μας παρέχει κατ 'αποκοπή φόρο 9%. Θα καταπολεμήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τη διαφθορά", έγραψε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

H αντιπολίτευση παρουσίασε ένα οικονομικό πρόγραμμα, όπου έθεσε κατ 'αποκοπή τη φορολογία στο 9%. Αυτός ο τύπος φορολογίας έχει επικριθεί από την κυβέρνηση, η οποία το θεωρεί επιβλαβές για τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος.

Το σχόλιο του Μπάσα έρχεται μια μέρα αφότου η κυβέρνηση, μέσω της Υπουργού Οικονομικών, Ανίλα Ντενάι, επαναπροσδιόρισε τις προσδοκίες της οικονομικής ανάπτυξης για το επόμενο έτος από 15% σε 5%.

Το Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο, γνωστό και ως EuCham, είναι ένας ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, ιδιωτικά οργανωμένος οργανισμός που εκπροσωπεί το ενδιαφέρον των εθνικών και διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του EuCham, το Κοσσυφοπέδιο (55 βαθμοί) έχει καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον από την Αλβανία (51 βαθμούς) μαζί με τη Σερβία (57 βαθμοί), τη Βόρεια Μακεδονία (58 βαθμούς) και το Μαυροβούνιο (59 βαθμοί).

Η βαθμολογία EuCham βασίζεται σε δεδομένα από τους οικονομικούς δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Διεθνούς Διαφάνειας.


Σχόλια