"Βόμβα" Μπερίσα: «Η Τουρκία πίσω από την ακύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας»

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο γνωστός Αλβανός δημοσιογράφος Blendi Fevziu αφιέρωσε την ευρείας τηλεοπτικής απήχησης εκπομπή του της 10 Σεπτεμβρίου 2020 στη σύνοψη των επίσημων και ανεπίσημων αντιδράσεων της Αλβανίας σε αυτή την ανακοίνωση. Ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε τον τίτλο "Υπάρχει συμφωνία για τη θάλασσα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας;". Δύο υπήρξαν τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της εκπομπής.

Αρχικά, η ζωντανή σύνδεση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος, με το γνωστό σνομπ περιπαικτικό του ύφος, υποστήριξε λίγο πολύ ότι η εκπομπή δεν έχει κανένα νόημα διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία με την Ελλάδα και ότι δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησής του η επίλυση του ζητήματος της θάλασσας.
Ο Ράμα ανταπάντησε ότι αποτελεί προσωπική τιμή για τον ίδιο η εμπιστοσύνη που επιδεικνύει προς το πρόσωπό του ο Ερντογάν και θεωρεί ύψιστο κατόρθωμα της διακυβέρνησής του ότι κατάφερε να μετατρέψει τη χώρα του σε στρατηγικό σύμμαχο της Τουρκίας. Τόνισε επίσης με στόμφο ότι η προηγούμενη συμφωνία Καραμανλή-Μπερίσα υπήρξε προδοτική για τη χώρα του και δικαίως ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής επενέβη ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα ο οποίος υπερασπίστηκε τη συμφωνία του 2009. Τότε, σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο έγκριτος δημοσιογράφος απευθύνει επισήμως και ευθέως στον Μπερίσα το ακόλουθο ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η Τουρκία επηρέασε την ακυρωτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας μας;» Η απάντηση του πρώην Αλβανού Πρωθυπουργού ήταν εξίσου αφοπλιστική: «Απολύτως. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία. Εκατό τοις εκατό».

Αναδημοσίευση από SLpress.gr

Σχόλια