Αλβανία: Βέτο στις τροπολογίες του εκλογικού κώδικα άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ίλιρ Μέτα, άσκησε βέτο στις τροπολογίες του Εκλογικού Κώδικα που εγκρίθηκαν στο κοινοβούλιο με τη σοσιαλιστική πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι άσκησε τα συνταγματικά του δικαιώματα επειδή οι τροπολογίες ήταν «μονομερείς», «δημιουργούν άνισες και διακριτικές θέσεις», «υπονομεύουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και« βλάπτουν σοβαρά το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ».

«Άσκησα βέτο στο νόμο, ως πρόσκληση για προβληματισμό, για να δώσω μια άλλη ευκαιρία στην πλειοψηφία να σεβαστεί τη συνολική συμφωνία, γιατί χωρίς αμφιβολία θα φέρει μια κριτική ευθύνη, όχι μόνο θέτοντας το πιο επικίνδυνο προηγούμενο αυτών των τελευταίων 3 δεκαετιών αλλάζοντας μονόπλευρα τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά και με την αναβολή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης », δήλωσε ο Μέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Όσον αφορά τις τροπολογίες του Εκλογικού Κώδικα, ο πρόεδρος είπε ότι έστειλε επίσημη αίτηση νομικής γνωμοδότησης στην Επιτροπή της Βενετίας την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζιμ Μπάσα, απευθύνθηκε επίσης στην Επιτροπή της Βενετίας με το ίδιο αίτημα.

Ο εκλογικός κώδικας τροποποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου με την πλειοψηφία που ισχυρίστηκε τότε ότι η παρέμβαση ήταν απαραίτητη μετά τις συνταγματικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια