Ιερά Μονή Κοσσοβίτσας, Άνω Δρόπολης

Ιδρύθηκε τον 18ον αι. προς τιµή της Κοιµήσεως της Θεοτόκου, ενώ κατά την παράδοση τη µονή έχτισε, κατά το 1600 και την αφιέρωσε στην Παναγία, ένας προύχοντας από το Κούτσι του Κουρβελεσίου, ο Ζαγκλής Κούτσης και αποκαλείται και το µοναστήρι του Ζαγκλή Κούτση. 
Την αφιέρωσε στην Παναγιά προφανώς από θαύµα, διότι ως προύχοντας του Κουρβελεσίου, οι Τούρκοι τον πίεζαν να αλλαξοπιστήσει, όµως µια νύχτα πήρε την περιουσία του και την οικογένειά του εγκαταλείποντας την κτηµατική του περιουσία και περιφρονώντας τις τιµές και τα αξιώµατα που θα του έδιναν οι Τούρκοι, αν γινόταν µωαµεθανός και εγκαταστάθηκε στο σηµείο που βρίσκεται η µονή. 
Η εκκλησία είναι βυζαντινού ρυθµού και το πλακοστρωµένο δάπεδό της είναι έξι σκαλοπάτια κάτω από την επιφάνεια της γης. 

Από ένα έγγραφο του 1926 , το οποίο αναφέρεται στη συγκεκριµένη περίοδο, τα περιουσιακά στοιχεία της µονής που οπωσδήποτε προϋπήρχαν, ανέρχονταν περίπου σε 132 στρεµ. χερσότοπου, έναν µικρό ελαιώνα στο χωριό Κοκινίστι, ένα µικρό δάσος από έλατα στο βουνό της Κοσσοβίτσας και µερικά άµφια και σκεύη.


Πηγή πληροφοριών: Διατριβή επί Διδακτορία της Ευτυχίας Παππά με τίτλο "Η Επαρχία Δρυϊνουπόλεως της Β. Ηπείρου κατά τη νεότερη περίοδο (Τουρκοκρατία, 20ος αιώνας)".
Επόπτης καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης
Μέλη: καθηγητής πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης, καθηγητής Αθανάσιος Αγγελόπουλος.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θεολογική. Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.
Θεσσαλονίκη 2009

Διαβάστε ακόμη:
-Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Πέπελης

Σχόλια