Αγία Άννη "Παναγιοπούλα" - Δερβιτσάνης Δερόπολης (vid)

Στους πρόποδες του Πλατοβουνίου, νοτιοδυτικά του παλιού οικισμού της Δερβιτσάνης, η οποία ονομαζόταν "Κουκούλια" και σε μικρη απόσταση από το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής Δερβιτσάνης βρίσκεται Αγία Άννη. Ένα άλλο μικρό και ιδιόρρυθμο παρεκκλήσι που οι ντόπιοι συνηθίζουν να το ονομάζουν "Παναγιοπούλα"
Στο παρελθόν, συγχωριανοί, έχουν βάλει το χέρι τους στο προαύλιο της Αγίας Άννης και το διαμόρφωσαν.
Στο κάτω μέρος βρισκόταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, το οστοφυλάκειο το οποίο με το πέρασμα των χρόνων έχει γεμίσει με χώμα και πέτρες. Η πόρτα έχει καλυφθεί και για να μπεις μέσα θα έπρεπε να σου το πει κάποιος που να το γνωρίζει.
Πέρσι, 2019, στο πέρασμα κάποιων χρυσοκυνηγών, ο εξωτερικός χώρος μετατράπηκε σε σορό από μπάζα και δημιουργούσε έτσι στους επισκέπτες μια άσχημη εντύπωση. Και για του λόγου το αληθές υπάρχουν πολλά εκκλησιαστικά μνημεία σε άσχημη κατάσταση που αν τα επισκεφτείτε, θα αποχωρίσετε με μεγάλη στεναχώρια, ειδικότερα αν αποτελεί μνημείο και του χώρου σας.
Η πανδημία του κορονοϊού ήταν πλέον γεγονός και στα μέρη μας. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή. Αλλά επειδή είχαμε το πλεονέκτημα να βγαίνουμε στα βουνά, δεν θα μπορούσε να μην επισκεφτούμε κάποιες τοποθεσίες, εκκλησάκια και λημέρια παιδικών χρόνων.
Ήταν στα τέλη Μαρτίου, 2020, η επίσκεψη του Σπύρου Ξέρρα και του Γρηγόρη Μπαρούτα που έγινε και η αφορμή ώστε να γίνει κάτι, να διορθωθεί αυτή η άσχημη εικόνα.
Και δεν άργησε. Την αύριο κιόλας, μέσο του εθελοντισμού 4-5 ατόμων άρχισαν να φεύγουν τα μπάζα και να μπαίνουν οι πρώτες πέτρες στα θεμέλια ενός νέου τοίχου.
Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν και άλλοι συγχωριανοί.
Όπως καταλαβαίνετε η αρχική σκέψη ήταν να καθαριστούν τα μπάζα και να γίνει ένας μικρός τοίχος από την κάτω πλευρά ώστε να είναι προσβάσιμο το κάτω μέρος. Αλλά, στο χωριό λένε "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη", αυτό σημαίνει πως μετά τον τοίχο άρχισαν να χτίζονται τα κολωνάκια, να βάζεται το ξύλινο κάγκελο, να χτίζεται νέος τοίχος στην είσοδο του κάτω τμήματος, να ξανά χτίζεται καινούργιος τοίχος στην πάνω είσοδο, να σκάφτεται το προαύλιο ώστε να μειωθεί το ύψος το σκαλιών που σε οδηγεί στο εσωτερικό της Αγίας Άννης και να διαμορφώνεται και το μονοπάτι το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά κάνει την πρόσβαση στο παρεκκλήσι πιο εύκολη.
Επί της ευκαιρίας της γιορτής θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικά πλάνα και φωτογραφίες που βγάλαμε κατά την διάρκεια της διαμόρφωσης.
Τέλος, θα θέλαμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε πόσα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν από μια χούφτα ανθρώπων και όσο πιο πολλοί θα γινόμαστε τόσα πιο πολλά θα καταφέρνουμε.

Υ.γ Ελπίζουμε κάποια στιγμή να σταματήσουν να καταστρέφουν ιστορικά, εκκλησιαστικά και φυσικά μνημεία λόγο του κυνηγιού του χρυσού.
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια