Αλαλούμ με τα τεστ στην Κακαβιά

Ένα απίστευτο αλαλούμ προκλήθηκε σε αστυνομικούς και τελωνειακούς της Κακαβιάς, καθώς μετά από έλεγχο με rapid test στον οποίο υποβλήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευή, βρέθηκαν 10 θετικά δείγματα, μόνο και μόνο για να μην επιβεβαιωθούν από τον μοριακό έλεγχο μια μέρα αργότερα.

Ωστόσο, η αρχική, λανθασμένη τελικά διάγνωση, ήταν ικανή να προκαλέσει έντονη ανησυχία για τη λειτουργία του Τελωνείου καθώς σήμανε άμεσα συναγερμός υπό τον φόβο μεγαλύτερης διασποράς.

Πριν προλάβουν όμως να χαρούν βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα περιπέτεια και νέες ώρες αγωνίας καθώς αναγκάστηκαν να επαναλάβουν το πρωί της Δευτέρας το μοριακό τεστ, ύστερα από υπόδειξη του ΕΟΔΥ.

Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής όταν στον καθιερωμένο έλεγχο που κάνουν οι βάρδιες αστυνομικών και τελωνειακών με την βοήθεια του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στην Κακαβιά, εντοπίστηκαν 10 θετικά κρούσματα, 7 σε αστυνομικούς και 3 σε τελωνειακούς.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και τα rapid test επαναλήφθηκαν, με τα περισσότερα εξ αυτών να βγαίνουν ξανά θετικά. Από εκείνη τη στιγμή ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τόσο οι θετικοί υπάλληλοι όσο και όλοι όσοι ήταν μαζί τους στην ίδια βάρδια απομακρύνθηκαν από το Τελωνείο και ειδοποιήθηκε η Πολιτική Προστασίας της Περιφέρειας και ο ΕΟΔΥ.

Από θετικοί... αρνητικοί κι από έλεγχο σε έλεγχο
Αφού πέρασαν μια ολόκληρη νύχτα αγωνίας κι ενώ κανείς από όσους βρέθηκαν θετικοί δεν είχε συμπτώματα, το πρωί του Σαββάτου υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί -χωρίς την αμφιβολία που φέρουν μαζί τους τα αποτελέσματα των rapid tests καθώς δεν είναι απολύτως αξιόπιστα- η μόλυνση τους από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο τα αποτελέσματα όχι μόνο δεν επιβεβαίωσαν τα όσα έδειξαν τα rapid tests, αντίθετα βγήκαν για όλους αρνητικά, σημαίνοντας τη λήξη συναγερμού, τόσο για τους 10 υπαλλήλους και τοις οικογένειές τους, όσο και για τις Υπηρεσίες τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μοριακός έλεγχος έγινε μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν καθώς εδώ και μερικές ημέρες τα θετικά rapid test δηλώνονται απευθείας στο σύστημα του ΕΟΔΥ καθώς έχει αποφασιστεί ότι δεν απαιτείται μοριακός έλεγχος.

Ένα παρόμοιο προηγούμενο όμως, που είχε σημειωθεί σε Αστυνομική Υπηρεσία του Αγρινίου, ήταν αυτό που έκανε όλους να επιμείνουν για την διενέργεια μοριακού ελέγχου.

Στο Αγρίνιο πριν μερικές ημέρες 25 αστυνομικοί βρέθηκαν θετικοί σε rapid τα οποία όμως δεν επαληθεύτηκαν μοριακά.

Ο Γολγοθάς όμως δεν σταμάτησε εκεί.
Από αργά το απόγευμα της Κυριακής και μέχρι το βράδυ και οι δέκα ενημερώθηκαν από τον ΕΟΔΥ ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε νέα δειγματοληψία και νέο μοριακό έλεγχο καθώς όπως ειπώθηκε «αποκλείεται τα rapid test να έχουν δώσει ψευδή θετικά αποτελέσματα».

Μάλιστα ο μοριακός έλεγχος αυτή την φορά δεν θα γίνει στα Γιάννινα αλλά σε εργαστήριο, της Θεσσαλονίκης.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί τόσο στις οικογένειες όσο και στις υπηρεσίες είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων, μετά από την εξέλιξη αυτή προσανατολίζεται να καλύψει το οικονομικό κόστος ώστε οι επτά αστυνομικοί να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε μοριακό έλεγχο και σε ιδιωτικό εργαστήριο, ώστε να λάβει τέλος η περιπέτεια και οι ώρες αγωνίας.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της αστυνομίας και του τελωνείου, ο ΕΟΔΥ ουσιαστικά αμφισβητεί την αξιοπιστία του μοριακού ελέγχου που έγινε, κάτι που δεν έχει συμβεί άλλη φορά μέχρι σήμερα.

Οι δηλώσεις πριν τα μοριακά τεστ
Πριν τη διενέργεια των πρώτων μοριακών ελέγχων, έλεγχο των εισερχομένων στη χώρα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, πριν τον αστυνομικό έλεγχο και υγειονομικό έλεγχο στους οδηγούς φορτηγών που εδώ και 15 μέρες δεν γίνονται ζήτησαν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Πέτρος Λυκίδης και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας.

«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Η μη λήψη των αναγκαίων μέτρων ελέγχου έχει σαν αποτέλεσμα τα σημερινά κρούσματα. Από την αρχή της πανδημίας, με συνεχόμενα υπομνήματα προς τους αρμόδιους καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ο μεθοριακός σταθμός. Επιτέλους οι έχοντες την ευθύνη να την αναλάβουν. Πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν δύο μέτρα», κατέληξαν οι δύο πρόεδροι, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν πως κανείς υπάλληλος τελικά δεν ήταν ασθενής.

Αυτό όμως δεν αναιρεί σε τίποτα την ορθότητα του αιτήματος που έχει κατατεθεί εδώ και καιρό από τις υπηρεσίες στην Κακαβιά, ωστόσο δεν έχει εισακουστεί μέχρι σήμερα.

Τα ερωτήματα
Όπως είναι προφανές το αλαλούμ αυτό δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων για την αξιοπιστία των τεστ που διενεργεί ο ΕΟΔΥ αλλά και οι ΚΟΜΥ που είναι εγκαταστημένες στην Κακαβιά όσο και από τις κινητές μονάδες ανά την Ήπειρο.

Και τα ερωτήματα γίνονται περισσότερα καθώς εδώ και λίγες μέρες το Υπουργείο Υγείας έχει εξομοιώσει ουσιαστικά τα rapid test με τον μοριακό έλεγχο, κρίνοντας ότι ο δεύτερος δεν απαιτείται αν το τεστ είναι θετικό.

Έτσι το Σάββατο μετά την «συρροή» στην Κακαβιά υπήρξε πολύ μεγάλη επιμονή και από τον χώρο της αστυνομίας και από τους τελωνειακούς προκειμένου να πραγματοποιηθεί μοριακός έλεγχος με δεδομένο ότι το σύνολο αυτών που είχαν βρεθεί «θετικοί» ήταν και ασυμπτωματικοί.

Παράλληλα και από το πρωί του Σαββάτου είχε ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των «θετικών», είχαν τεθεί σε καραντίνα δεκάδες που θεωρήθηκαν στενές επαφές, έγιναν απολυμάνσεις στους χώρους του Μεθοριακού Σταθμού και μεγάλες ανακατατάξεις στη λειτουργία του Τελωνείου και του Αστυνομικού Τμήματος.

Μία αναστάτωση δηλαδή άνευ προηγουμένων μαζί με την τεράστια αγωνία τόσο για τους δέκα όσο και για δεκάδες άλλους που θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Επίσης, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι Τελωνειακοί στην Κακαβιά είχαν καταγγείλει το γεγονός πως ομογενείς από την Αλβανία με αρνητικά τεστ από την γείτονα βρισκόντουσαν θετικοί στα rapid test και τους επιτρεπόταν η είσοδος στην χώρα, με την κυβέρνηση τελικά να αποφασίζει πως σε περίπτωση θετικού ελέγχου από τον ΕΟΔΥ στην ελληνική πλευρά θα επιστρέφουν πίσω.

Από τη στιγμή όμως που η αξιοπιστία των τεστ τίθεται πια σε αμφιβολία ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ορθά απαγορεύεται η είσοδος σε ανθρώπους που φέρουν αρνητικά τεστ από την Αλβανία, άσχετα αν έχει ήδη αποκαλυφτεί πως στην γειτονική μας χώρα λειτουργούσε φάμπρικα πλαστών αρνητικών τεστ;

Σε κάθε περίπτωση η όλη υπόθεση χρήζει άμεσων απαντήσεων κι σίγουρα δεν πρέπει να επιχειρηθεί καμία αποσιώπησή της, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε του ΕΟΔΥ.


Σχόλια