Ή τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ή την εναντίον του «ηγεσία»

Παρακολούθησα και σήμερα και χθες χαιρετισμούς που αναφέρονται στην 30η επέτειο ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Τι διαπιστώνω: 

Ασφαλώς και ήταν σημαντικό ιστορικό γεγονός βαρύτατης σημασίας η ίδρυσή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και θα μπορούσε να πετύχει τους στόχους που οι πραγματικοί ιδρυτές θέσαμε 30 χρόνια πριν. (Προσωπικά ποτέ δεν έπαψα να αγωνίζομαι γι΄αυτό, στηλιτεύοντας τους υπεύθυνους !)

ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ: Η ιδέα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ως οργάνωση θαμπώνει στο διάβα της ιστορίας…. (παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανύψωσή της). Και αυτό διότι οι στόχοι που τέθηκαν δεν επιτεύχθηκαν (απεναντίας!) Ωστόσο, οι υπεύθυνες ηγεσίες για την αποτυχία των ιστορικών εθνικών στόχων και όσοι τις στήριξαν ή τις στηρίζουν, στην επιβίωσή τους, ταύτισαν την ιδέα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μ΄ αυτές τις ηγεσίες, με αποτέλεσμα να ξεφτιλίσουν την πρώτη εθνική πολιτική οργάνωση των Ελλήνων, να την αποσπάσουν από τους Έλληνες, οι οποίοι την βλέπουν ως ξένη και επιζήμια! Δυστυχώς, σε τέτοιο σημείο που πολλές φορές αναγκάζονται να υποστηρίξουν άλλους φορείς, αλβανικά κόμματα, ως το λιγότερο κακό! (Και σκεφτείτε, τέτοιες πολιτικές εθνικές οργανώσεις στον κόσμο σπανίζουν, αλλά γράφουν ιστορία) 

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΝΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ 
Στο ίδιο σκεπτικό, σήμερα στην ιστορική μέρα ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, «οι ηγέτες της» (και οι χαιρετισμοί) αρνούνται πεισματικά να αναφερθούν στους πραγματικούς ιδρυτές, σ΄αυτούς που συνέβαλαν και πραγμάτωσαν το ιστορικό αυτό εθνικό γεγονός…. !!!! (Θυμίζει πολύ η επιμονή τους με λαογραφία,,, ιδιοποιείται το δημιούργημα αρνούμενοι τους πραγματικούς δημιουργούς ….!!!) 

Για ιστορικούς λόγους παρουσιάζω στο τέλος το επίσημο ντοκουμέντο για την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, με πρώτη υπογραφή του γράφοντος (Δεν ήταν εύκολο τότε να βάλλεις την υπογραφή σε ένα τέτοιο αίτημα! Τονίζω επίσης, ότι απ΄ αυτούς «τους πολλούς ιδρυτές» στη Δερβιτσάνη στις 11 Γενάρη 1991 δε υπόγραψε σχεδόν κανείς την ιδρυτική πράξη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αλλά όταν χρειάζεται, θεωρούνται ιδρυτές !!!!)

Η ΟΜΟΝΟΙΑ, παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει μόλις λίγες βδομάδες από την ίδρυσή της και σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές , κατάφερε και έβγαλε, για πρώτη φορά στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού 5 βουλευτές, όσους υποψήφιους τις επέτρεψαν και χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας. Έπραξαν στην αλβανική Βυλή, ιστορικό εθνικό πολιτικό έργο! Αλλά ούτε τα ονόματά τους αναφέρονται ούτε το έργο τους !!!

Οι ταυτισμένες με την ΟΜΟΝΟΙΑ σήμερα ηγεσίες της, αποτελούν τον μεγαλύτερο θεό Κρόνο στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, που κατασπάραξε τα στελέχη, τη δημοκρατία, την ομοψυχία, την ενότητα ! Προσωπικά υπήρξα το πρώτο θύμα. Το Νοέμβρη του 1992, η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με διέγραψε από μέλος του Γενικού Συμβουλίου διότι αντιτάχτηκα στην προσπάθεια ιδεολογικοποίησης των Ελλήνων με βάση την ελληνική και αλβανική πραγματικότητα (!) που έφερε και την ιστορική διάσπαση. (Στο όνομα όμως της ιδεολογίας ξεκαθαρίζονταν οι λογαριασμοί με τους προσωπικούς αντιπάλους της ηγεσίας, ή των κύκλων που εκπροσωπούσαν, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα!)

Σήμερα, οι χαιρετισμοί, για πρώτη φορά ίσως, δεν αναφέρονται στην ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. (Χθες την Κυριακή, μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού, κάποιοι «ηγέτες» που χαίρουν της υποστήριξης σημαντικών παραγόντων στην Αθήνα, αλλά και στα Τίρανα,(!) ήταν στη Δερβιτσάνη με μια πίτα στα χέρια και κρύβονταν για να μη τους δει και τους μιλήσει κάποιος Έλληνας Βορειοηπειρώτης !!). Αναφέρονται όμως οι χαιρετισμοί στην ταυτισμένη μ΄αυτούς, οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. (Ίσως, ως τον πιο καλύτερο τρόπο υποστήριξης της συγκεκριμένης ηγεσίας!!!) 

Επίσης, αναφέρονται σήμερα με γενικά λόγια στους «αγώνες που έδωσε» η ΟΜΟΝΟΙΑ (διάβασε ηγεσία) και αναφέρονται συγκεκριμένα στους μελλοντικούς στόχους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Πρόκειται στην ουσία για στόχους που έθεσε στην ίδρυσή της η ΟΜΟΝΟΙΑ και αθέτησε, εγκατέλειψε και αντιστράφηκε κυρίως η νυν ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και για γνωστούς πλέον λόγους.

ΠΟΙΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΘΕΤΗΣΕ Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ;!!
Συγκεκριμένα, αναφέρονται στο δικαίωμα χρήση της μητρικής γλώσσας. Η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κοιμάται, ενώ η κυβέρνηση στα Τίρανα ετοιμάζει εφαρμοσμένο νόμο που μας αφαιρεί το εμπράκτως κατοχυρωμένο και φυσιολογικό δικαίωμα ! Θα χρειάζεται πλέον άδεια από τη δημοτική αρχή για να μιλούμε ελληνικά!!

Μιλούν για την παιδεία στη μητρική γλώσσα (σημειώνω) χρησιμοποιώντας το νέο όρο, μειονοτική παιδεία !!! Από το 1998 όμως η συγκεκριμένη ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τάχτηκε κατά της ανασυγκρότησης της παιδείας μας στη μητρική γλώσσα, συνηγόρησε και συνέβαλε στην υποβάθμιση του δασκαλικού μας κόσμου, στο να μείνουν τα παιδιά μας στα σχολεία χωρίς βιβλία επί δέκα χρόνια. Με στόχο, την υποβάθμιση της παιδείας στη μητρική γλώσσα στο δημόσιο και την άνθιση της ιδιωτικής μειονοτικής παιδείας. Έτσι εξηγείται και ο νέος όρος: «μειονοτική παιδεία» Συμπεριλαμβάνει μεν και τη παιδεία στη μητρική γλώσσα στο δημόσιο, αλλά όλο το βάρος του άμεσου και έμμεσου ενδιαφέροντος, πηγαίνει στην ιδιωτική παιδεία, όχι τόσο στη μητρική ελληνική, αλλά στην ελληνική (ιδιωτικά).

Μιλούν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη ηγεσία από το 1998-99 συνηγορεί, είτε με την εσκεμμένη αδιαφορία, είτε με ενοχοποιητικές πράξεις, στην υφαρπαγή 200 και πλέον χιλιάδων στρεμμάτων λιβαδιών και βοσκοτόπων στις περιοχές με αμιγή ελληνικό πληθυσμό και στο γνωστό μακελλειό στη Χιμάρα. 

Σήμερα, πραγματοποιούνται επίσης, τραγικές εξελίξεις στο χώρο μας, κάτι που δεν κατάφερε το αλβανικό κράτος, ούτε στο Μεσοπόλεμο, ούτε επί δικτατορίας.

Χιλιάδες στρέμματα γης, που ανήκουν στη δική μας κοινότητα, παραχωρούνται σε αλβανικής καταγωγής δήθεν πρώην ιδιοκτήτες ως αποζημίωση για τις περιουσίες τους στην αλβανική επικράτεια. (!!!)

Σήμερα, οι δήμοι μας παραχωρούν όλοι τη βουνοκορυφή, δεκάδες χιλιομέτρων, που τους χωρίζει, σε ύποπτη εταιρία για δήθεν αιολικό πάρκο! 

Ωστόσο, είναι αποδεδειγμένο ότι η συγκεκριμένη ηγεσία κανένα εθνικό στόχο δεν μπορεί και δε θέλει να εξυπηρετήσει. Ούτε τον αυτοπροσδιορισμό όσον αφορά την εθνική ταυτότητα. Περισσότερο επιθυμεί να μη επιτευχθεί κάτι για να επιρρίπτει τις ευθύνες σε άλλους και να έχει να φωνάζει. Και το χειρότερο, το αδικαιολόγητο και το καταδικαστέο είναι ότι μόλις οι Βορειοηπειρώτες δουν τη συγκεκριμένη ηγεσία επικεφαλής μιας εθνικής υπόθεσης, απομακρύνονται, την απορρίπτουν, δεν τη στηρίζουν… !!! Συμβαίνει, λόγω αμφισβήτησής της, της καχυποψίας εναντίον της, αλλά και άλλων παραγόντων!!!! 

Ξεκινώντας τελικά από τις προσπάθειες που καταβάλουν κάποια κέντρα για να στηρίζουν τη συγκεκριμένη ηγεσία, ή να την επιβάλλουν στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, είναι σαν να ενδιαφέρονται, όπως τρίτοι παράγοντες, στο μη έχει πραγματική πολιτική ηγεσία αυτός ο τόπος, στο να σβήσει πραχτικά ο Ελληνισμός!!!

Με το μόνο ατού να τα φορτώσουν όλα σ΄αυτή … αλλά τη σημασία θα έχει;;!

Παναγιώτης Μπάρκας
11 Ιανουαρίου 2021
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια