Γεωργουτσάτες

Το χωριό Γεωργουτσάτες ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Άνω Δρόπολης και είναι η έδρα του Δήμου Δρόπολης. Συνορεύει με τα χωριά Ζερβάτες και Γράψη, ενώ, μπροστά του εκτείνεται η κοιλάδα της Δρόπολης.

Είναι το μεγαλύτερο χωριό της Άνω Δρόπολης και την περίοδο του κομμουνισμού ήταν το τελευταίο χωριό που μπορούσε κανείς να επισκεφτεί χωρίς άδεια των αρχών. Στην έξοδο του χωριού προς την Κακκαβιά υπήρχε μια σιδερένια µπάρα και σε εικοσιτετράωρη βάση στρατιωτικός φύλακας. Όλα τα χωριά της Άνω Δρόπολης θεωρούνταν «συνοριακή ζώνη». 

Η κεντρική εκκλησία του χωριού ήταν αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο και η σημερινή είναι κτισμένη πάνω στην παλαιά, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν το 1906 και το 1937 εγκαινιάστηκε από τον µητρ. Παντελεήµονα. 
Υπήρχε πάντοτε διαμάχη ανάμεσα στους τουρκοαλβανούς και στους κατοίκους του χωριού, γιατί οι µεν πρώτοι προσπαθούσαν µε κάθε τρόπο να καταπατήσουν το βουνό του χωριού για να βοσκήσουν τα πρόβατά τους και οι δεύτεροι πάντοτε προσπαθούσαν να υπερασπίζονται τα δίκαιά τους και να τα κερδίζουν μετά από δικαστικές διαμάχες. Κάποιες φορές αιτία για τις διαμάχες υπήρξαν ο µητρ. Κοσµάς και η Μητρόπολη. Σε μια παρεξήγηση για την είσπραξη της δεκάτης το 1901, ο Ισούφη Πιτσαριώτις σκότωσε τον ∆ηµ. Πύλιο. 

Το 1914, για ένα χρονικό διάστημά τα στρατεύματα της Αυτόνομου Ηπείρου είχαν το Αρχηγείο τους, στο Γεωργουτσάτες. 
∆εν αναφέρεται στο κατάστιχο του 1431. Ίσως να είχε άλλη ονομασία ή να ήταν ιδιοκτησία της μονής του Προφήτη Ηλία. 

Στην απογραφή του 1880 είχε χριστιανούς 360 , το 1913 είχε 515 , το 1927 είχε 657 και το 1946 είχε 814 άτοµα, 351 αρρένες και 463 θήλεις. Από αυτούς 40 ήταν στην Ελλάδα, 65 στις ΗΠΑ, 5 στην Αυστραλία, 37 στην Αργεντινή, 2 στην Γερµανία, 7 σε διάφορα μέρη της Αλβανίας και δύο εξόριστοι στη βόρεια Αλβανία. Στην Απογραφή του 1989 είχε 1015 κατοίκους. 

Το σχολικό έτος 1893-1894 λειτουργούσε γραµ/λείο µε 63 μαθητές και έναν διδάσκαλο, που είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1869. Το 1909 λειτούργησε και Παρθεναγωγείο.

Πηγή πληροφοριών: Διατριβή επί Διδακτορία της Ευτυχίας Παππά με τίτλο "Η Επαρχία Δρυϊνουπόλεως της Β. Ηπείρου κατά τη νεότερη περίοδο (Τουρκοκρατία, 20ος αιώνας)".
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια