Στην τελική ευθεία η οικειοθελής παράδοση του τόπου μας σε χέρια άλλων

Τι γίνεται στον τόπο τον δικόν μας;! Γιατί με τα χεράκια μας τον κάνουμε ετοιμοπαράδοτο για άλλους;!!

Κάποια παραδείγματα πείθουν και τον πιο αισιόδοξο, ενώ πιστεύουμε ότι δε θα υπάρξει αντίδραση!

Τελευταία, έστω και ως προεκλογικά, διαβάζουμε ότι οι δήμοι μας επενδύουν για σκεπές σχολείων, πολιτιστικών κέντρων ακόμα και ιατρικών κέντρων. Και αυτό το θεωρούν επενδυτική πολιτική τους!!! Μα, δε βλέπουν ότι δεν υπάρχει πλέον κόσμος για την αξιοποίησή τους! Άρα για ποιον γίνονται;;;! (Ρητορικό το ερώτημα)

Γιατί οι δήμαρχοί μας δεν φροντίζουν ώστε με τα κονδύλια αυτά να φτιάξουν κάποιες δημοτικές παραγωγικές δραστηριότητες, να στηρίξουν τις οικονομικές προσπάθειες κάποιων δικών μας παιδιών που επιμένουν να μείνουν στον τόπο μας, να προωθήσουν τον τουρισμό… να … Δεν το πράττουν. Απεναντίας, μαθαίνουμε μάλιστα ότι όχι μονό δεν δείχνουν διάθεση προς την κατεύθυνση αυτή αλλά στέκονται και εμπόδιο. Πιθανόν αυτοί να βλέπουν τον τρόπο αυτό ως μέσω για να χρηματίσουν, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεί υποδομή για άλλους, κυρίως όταν γίνονται σε χωριά εύκολα προσβάσιμα και γνωστοί στόχοι. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν επενδυτικές παρεμβάσεις σε χωριά με ζωή και κινητικότητα. Πχ επιτρέπεται η Δερβιτσάνη, όπως και πολλά άλλα χωριά να μη έχουν ακόμα νερό….!!!

Την ίδια εικόνα αποκομίζει κανείς όταν βλέπει τις ξένες στάνες σε στρατηγικά σημεία του τόπου μας.

Διαβάζοντας τις εφημερίδες μας του 1900 διαπιστώνουμε την ανησυχία της υπεύθυνης τότε διανόησής μας. Έγραφαν λοιπόν ότι έτσι ξεκίνησε ο αποικισμός (δημογραφική αλλοίωση σήμερα) με μια αχυροκαλύβα, μια στάνη και στη συνέχεια….

Το ίδιο και σήμερα μετά από μια πρόχειρη καλύβα έρχεται ένα σπίτι και μετά τα υπόλοιπα. Βλέπουμε επίσης ότι πίσω από τις λάσπες και τις αχυροκαλύβες (που μετατρέπονται σε ισχυρά κέντρα) να υπάρχουν πολυτελή τζιπ και άλλες ισχυρές υποδομές. Βλέπουμε επίσης ότι οι δήμοι μας αλλά και άλλοι φορείς με ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο χώρο μας, να τους νοικιάζουν βοσκοτόπια, μέχρι και 99 χρόνια. (μάλιστα να προτιμούνται εκείνοι σε σχέση με τους δικούς μας) Επίσης, αντί να ανησυχούν για την εξέλιξη αυτή και να τους σταθούν εμπόδια, τους παρέχουν ρεύμα, δυνατότητες να χτίσουν, να αυξηθούν…!

Ωστόσο είναι περίεργη η σιωπή των δήμων μας σε κυβερνητική απόφαση να παραχωρήσει ως αποζημίωση σε δήθεν πρώην ιδιοκτήτες που καμιά σχέση έχουν με το χώρο μας. Είναι από το Βορά, τη Μέση Αλβανία!!! Και πρόκειται για εκατοντάδες στρέμματα γης…. και ξανά σε στρατηγικά σημεία.

Όπως επίσης, τρομάζει η αδράνεια στη διεκδίκηση των χιλιάδων άλλων στρεμμάτων που υφαρπάχτηκαν με τους γνωστούς τρόπους. Γιατί;;;!!!! Ποιος έδωσε την εντολή;;;!! Και ποιος πειθήνια την εφαρμόζει;;;!

Υπάρχει όμως και κάτι περισσότερο οδυνηρό! Οι αγρότες μας, που με τον δικόν μας νόμο (προσωπική πρόταση υιοθετημένη από τη βουλή του 1991) αναγνωρίστηκαν ως ιδιοκτήτες αγροτικής γης, ενώ είχαν αποκληρωθεί αιώνες πριν και τη χαίρονταν ξανά οι δήθεν πρώην ιδιοκτήτες. Τώρα, εντελώς ανεύθυνα, δεν σπεύδουν για να κατοχυρώσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώτος επί της γης αυτής, τη στιγμή που οι προθεσμίες που βάζει η κυβέρνηση και οι διευκολύνσεις που παρέχει η νέα νομοθεσία περνούν, όπως το τραίνο που φεύγει. Τι θα γίνει όμως μετά;;;! Θα γίνουν ιδιοκτήτες εκείνοι που τα πήραν με νοίκι για ψηλοδεκάρες;;;!! Ή θα αναγνωριστούν ως ιδιοκτήτες εκείνοι που θα τα πάρουν με τη βία;!!!

Υπάρχει ακόμα κάτι περισσότερο τραγικό. Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες με τα χρήματα των συντάξεων του ΟΓΑ από Ελλάδα (κυρίως) έφτιαξαν τα σπίτια τους στον τόπο τους. Τους θαυμάσαμε γιατί τήρησαν την παράδοση για να μη χαθούν οι ρίζες μας. Ωστόσο, φαίνεται να μη διατηρούμε την παράδοση σε ότι αφορά την κατοχύρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των σπιτιών μας. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κανείς, ούτε μάλιστα, όταν οι αρμόδιες αρχές προβάλλουν εμπόδια…!!

Που είναι και τι κάνουν «οι νόμιμοι και μόνιμοι» πολιτικοί μας εκπρόσωποι;!!!

Μήπως συνεννοηθήκαμε όλοι, να εγκαταλείψουμε και να παραδώσουμε τον τόπο μας με τέτοια ξεφτίλα συμπεριφορά και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι!!! (δεν γίνεται λόγος για αμαχητί και αντίσταση, αλλά για ενέργειες που τα κάνουμε όλα έτοιμα προορίζοντας τα για άλλους

Τόσο ανεπαίσθητοι και ανεύθυνοι έχουμε γίνει;;;!!

Παναγιώτης Μπάρκας
4 Φεβρουαρίου 2021
Αναδημοσίευση από τη σελίδα /facebook.com/panibar2011
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια