Η αερογέφυρα του Θ. Φιλιππαίου έπεσε για να αποκαλύψει την κατάντια μας


H πτώση την προηγούμενη βδομάδα της αερογέφυρας στο ιστορικό αρδευτικό κανάλι του Θωμά Φιλιππαίου στην περιοχή Μεσοποτάμου αποτελεί ένα ακόμα γεγονός επιβεβαίωσης της δικής μας κατάπτωσης και κατήφειας.

Το αρδευτικό αυτό έργο με 52 χρόνια ζωής μέχρι σήμερα εξασφάλιζε την ύδρευση από τα πειθαρχημένα νερά της Μπίστρισσας 22 χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικής γης στον κάμπο του Βούρκου με ελεύθερη ροή. (!!!) Το συνολικό μήκος του έργου άγγιζε τα 39 χμ. Βασικό αρχιτεκτονικό έργο, από τα σπάνια στην τότε Αλβανία αποτελούσε ο εναέριος αγωγός, χωρητικότητας 2.2 κυβικά μέτρα νερό το δευτερόλεπτο (ο οποίος αγωγός κατέρρευσε τώρα και απονέκρωσε και πρακτικά το έργο)

Η εγκατάλειψη του τόπου μας από μας μετά το 1991 οδήγησε στην αχρήστευση του αρδευτικού αυτού έργου εφόσον ο κάμπος πλέον δεν καλλιεργούνταν.

Παρά αυτή την κατάσταση, από το 2005 μέχρι και το 2007 το συγκεκριμένο αρδευτικό έργο εντάχτηκε στα αναπτυξιακά προγράμματα της Υ.Δ.Α.Σ. (Στην ουσία το αντίθετο έπρεπε να γινότανε. Πρώτα επένδυση για την καλλιέργεια του κάμπου) Το έργο ανέλαβε μια από τις πολλές ΜΚΟ που λειτουργούσαν τότε στον τόπο μας (εντός ενός καλά οργανωμένου δικτύου και όχι σαν εκείνο του ΕΙΥΑΠΟΕ) και έτρωγαν τα χρήματα που προορίζονταν για την δήθεν ανάκαμψη του τόπου μας. Έγιναν τότε για το έργο και κάποιες εργασίες. Το έργο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και συνεπώς δεν χρησίμευσε για την άρδευση του κάμπου του Βούρκου. Δεν φάνηκε όμως η «ατέλεια» αυτή διότι ξανά ο κάμπος δεν καλλιεργούνταν. Τα πληρωμένα από τα ίδια χρήματα, δικά μας ΜΜΕ επιδόθηκαν σε μεγάλο θόρυβο και προβολή ότι το έργο ολοκληρώθηκε. Στα πραχτικά της Υ.Δ.Α.Σ για το έτος 2007 το έργο επίσης δηλώνεται ολοκληρωμένο σε 34 από τα 39 χιλιόμετρα και υπό τον κωδικό 31140 φαίνεται ότι επενδύθηκαν 181.925.00 Ευρώ. (!!!) (μόνο για το έτος 2007)

Η ΜΚΟ που «ανέλαβε» το έργο δεν έγινε ποτέ γνωστή. Όμως οι υπογραφές για την παραλαβή του «ολοκληρωμένου» έργου έπεσαν από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ. Άρα μια καλή μαύρη τρύπα. (Αν θα γίνονταν πράξη και σε αποτελεσματικούς τομείς έστω και στο 10 τοις εκατό των επενδύσεων που φαίνονται στα πραχτικά της Υ.Δ.Α.Σ , τότε ο τόπος μας θα άνθιζε. Από το 2003-2007 η Υ.Δ.Α.Σ επένδυσε στην Αλβανία, με βασικό βάρος τον Ελληνισμό, 145.7 εκατομμύρια Ευρώ. (!!!) Δικαιολογημένα κάποιοι επίσημοι στην Ελλάδα φωνάζουν ότι η Ελλάδα δαπάνησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για μας, αλλά εμείς τα φάγαμε!!! Όμως αυτοί δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί μας προέκυψε τόσο ισχυρό το νέο κατεστημένο στη Βόρειο Ήπειρο που ίδρυσαν ασφαλώς οι κεφαλές στην Αθήνα που διαχειρίζονταν τα εκατομμύρια αυτά και τώρα, με τα δικά τους δεδομένα και συμφέροντα, προκύπτει σημαντικότερο από τις εθνικές αξίες της Βορείου Ηπείρου)

ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Το 2013-2014 οι δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της Μπίστρισσας, απ΄ όπου προμηθεύεται νερό το κανάλι του Θωμά Φιλιππαίου, δόθηκαν στην τουρκική εταιρία Κουρούμ. (Αφού παρακάμφθηκαν με τους γνωστούς τρόπους δύο Έλληνες επιχειρηματίες που έδιναν πολλά περισσότερα. Γι΄αυτή την εξέλιξη σιώπησαν ξανά «οι δικοί μας» εκπρόσωποι!) Σύμφωνα όμως με την αλβανική νομοθεσία η ιδιοκτήτρια εταιρία έπρεπε να εξασφάλιζε την ποσότητα νερού για την άρδευση του κάμπου του Βούρκου. Το σημείο προμήθειας του καναλιού του Θ. Φιλιπαίου βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω από το δεύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό. Επίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση είχε και έχει λόγο πάνω στη συμφωνία αυτή και απαιτείται διαφάνεια για πολλούς και γνωστούς λόγους. Ζητήσαμε επίμονα να μάθουμε τι λέει η συγκεκριμένη συμφωνία για το θέμα αυτό, αλλά κανείς τοπικός άρχοντας δεν μας απάντησε (!!!)

Την ίδια περίοδο δύο Βορειοηπειρώτες καλλιεργούν, από τη Λειβαδιά μέχρι την Τσούκα περίπου 12 χιλιάδες στρέμματα με καλαμπόκι και πληρώνουν για την ανύψωση του νερού για την άρδευση της καλλιέργειας 45 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Γι΄αυτούς, τους Έλληνες, που έτσι κι αλλιώς αποτελούν, συν των άλλων και μια ασπίδα για τον τόπο μας δεν ενδιαφέρεται κανείς!!!!

Το περίεργο είναι ότι τώρα ακούγονται ξανά φωνές και αιτήματα για χρήματα με στόχο την ανέγερση και πάλι της γκρεμισμένης αερογέφυρας. Αλλά αυτή έπεσε για να δείξει τη δική μας γύμνια και βούρκο!!!

Παναγιώτης Μπάρκας
28 Ιανουαρίου 2021
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια