Εμβληματικό το Πολιτιστικό Κέντρο της Λιβαδειας

Φίλες και φίλοι,

Η πολιτική είναι κατά βάση μία μοναχική διαδικασία. Μία λειτουργία όπου οι συγκρούσεις είναι περισσότερες από τις ομονοήσεις, οι αγνώμονες περισσότεροι από τους ευγνώμονες Ταυτόχρονα όμως, η πολιτική προσφέρει σε έναν άνθρωπο και μοναδικές συγκινήσεις, στιγμές μοναδικής περηφάνιας και πληρότητας.

Μία τέτοια στιγμή είναι όταν βλέπεις κάτι το οποίο οραματίστηκες, σχεδίασες, οργάνωσες, πάσχισες να το ξεκινήσεις και να το φτιάξεις, να το βλέπεις να ολοκληρώνεται και να γίνεται κτήμα των ανθρώπων του τόπου σου.

Μία τέτοια στιγμή ήταν για εμένα η στιγμή που είδα το Πολιτιστικό Κέντρο της Λιβαδειάς ολοκληρωμένο, όχι μόνο ως κτίριο και περιβάλλοντα χώρο – πράγμα που έγινε επί θητείας μας – αλλά, ολοκληρωμένο και εσωτερικά, με όλον τον εξοπλισμό, όπως τον είχαμε δρομολογήσει στη θητεία μας, έτοιμο να δοθεί προς χρήση στους πολίτες του Δήμου μας.

Intererreg- IPA II CBC Greece-Albania 2014-2020 Project RyTHM:

«Προώθηση της δημιουργικότητας και σύνδεση πολιτιστικών στοιχείων μέσω μνημείων » είναι το:

Ευρωπαϊκό Διασυνοριακό Πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε με επιτυχία το Πολιτιστικό Κέντρο της Λιβαδειας,όπου πήραμε μερος μαζί με δυο εταίρους του προγράμματος ,την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας ως Επικεφαλής και το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας ως εταίρο .

Η δημιουργία και λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Λιβαδειάς αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός, το οποίο πιστεύω ότι είναι ιστορικής σημασίας για τον Δήμο Φοινίκης, αλλά και για το σύνολο του Ελληνισμού της Αλβανίας. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αποτελεί ένα σύγχρονο κτίριο, άρτιο αισθητικά, πλήρως εξοπλισμένο με ό,τι πιο σύγχρονο μπορούσε να υπάρχει. Είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι ένα σύμβολο για αξίες και ιδανικά διαχρονικά. Στις αίθουσες αυτού του κτιρίου αναδεικνύονται η αγάπη μας:

• για τον τόπο
• για την ιστορία
• για τον πολιτισμό
• για τους προγόνους
• για το Έθνος

Πάνω απ’ όλα όμως αναδεικνύεται η επένδυσή μας στον μέλλον. Η βούλησή μας να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον ίδιο τόπο, όπως επί χιλιάδες χρόνια κάνουμε. Αποτελεί ένα έργο πνοής για τον τόπο και τον Ελληνισμό.

Φίλες και φίλοι,
Πάντα πίστευα ότι η πολιτική και η ενασχόληση με τα κοινά έχουν νόημα όταν κανείς αφήνει ένα αποτύπωμα που θα συνεχίσει να υπάρχει κι αφού έχει αφυπηρετήσει. Και το Πολιτιστικό Κέντρο αυτό είναι ένα τέτοιο έργο.

Ήταν ένα όνειρο για εμένα και ένα δύσκολο στοίχημα για τους συνεργάτες μου, για να μπορέσουμε να το φέρουμε εις πέρας. Το όραμα είναι το πρώτο βήμα. Αλλά απαιτείται και η γνώση, η μεθοδικότητα, η οργάνωση για να βρεθούν οι πόροι, να σχεδιαστεί, να υλοποιηθεί.

Πρώτον, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο και επικεφαλής εταίρο, την Εφορεια Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και ιδιαίτερα την διευθύντρια κα Ρηγακου Διαμάντω για το κάλεσμα ,όπως και τον δεύτερο εταίρο του έργου, το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε μαζί τους.

Δεύτερον ,οι ευχαριστίες πηγαίνουν στον ταλαντούχο αρχιτέκτων μηχανικό κ Κοτσαλιδη Κώστα για την ιδέα και το χρόνο όπου του πήρε σχεδιαζοντας αφιλοκερδως αυτόν τον ευχάριστο και λειτουργικό χώρο,

Τριτον, ευχαριστω θερμα τον πρωην Περιφεριαρχη Πελοποννησου κον.Πετρο Τατουλη για την ευγενη καλοσυνη που ειχε να μας δωρισει δυο ολοκαινουργιες μπασκετες

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω το Γιάννη και Αντώνη Γκικα απ´τη Λιβαδειά σε ότι αφορά τον εσωτερικό χώρο όπου ως ανάδοχοι του έργου με πολύ αγάπη φρόντισαν να υλοποιήσουν το έργο με πολύ επαγγελματισμό, στοχεύοντας έτσι στην ποιότητα .

Και για αυτή τη βοήθεια, την υποστήριξη και τη συμπαράσταση, οφείλω να τους ευχαριστήσω δημόσια. Αισθάνομαι αυτό το χρέος διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι κανένας άλλος δεν θα τους αναγνωρίσει τη μεγάλη τους συμμετοχή σε αυτό το έργο. Κανένας δεν θα τους καλέσει στα εγκαίνια ή θα τους δώσει τα εύσημα. Όμως έχουμε αποδεχτεί ότι έτσι είναι τα πράγματα: κάποιοι δημιουργούν, και κάποιοι κόβουν κορδέλες.

Σημασία έχει να πηγαίνει μπροστά ο τόπος, να καλυτερεύει η ζωή των ανθρώπων, να διαφυλάσσεται και να αναδεικνύεται η πολιτιστική μας κληρονομιά. Και αυτό είναι ένα έργο που διασφαλίζει τα παραπάνω.

Εύχομαι το Πολιτιστικό Κέντρο μας να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, και να μην μείνει ένα ωραίο κτίριο .

Πρέπει αυτός ο σύγχρονος και ευχάριστος χώρος να λειτουργηθεί σωστά. Να προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να συναντηθούν με την κληρονομιά των προγόνων μας και να μυηθούν, μέσα από τη γνώση, , το ήθος και τα πανανθρώπινα ιδανικά που διαχρονικά εκφράζει ο Ελληνισμός.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αποτελέσει ένα χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας για όλους.

Ένα τέτοιο εμβληματικό έργο μπορεί να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός για τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή. Απλά χρειαζόμαστε όραμα, γνώσεις, μεράκι και δυνατότητα να σχεδιάζουμε και να πραγματοποιούμε σημαντικά έργα.

Λεωνίδας Χρήστου 
Πρώην Δήμαρχος Φοινικαίων









Σχόλια