Ο Μέτα τίμησε τους θρησκευτικούς ηγέτες της Αλβανίας

Τιμήθηκαν οι θρησκευτικοί ηγέτες της Αλβανίας από τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα. Το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας, στο οποίο συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, τιμήθηκε με την υψηλή διάκριση «Τιμή του Έθνους», τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας, το οποίο απαρτίζουν, εκτός από τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο ηγέτης των Μουσουλμάνων Μπουγιάρ Σπαχίου, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Δυρραχίου των Καθολικών Γεώργιος Φρέντο, ο επικεφαλής των Μπεκτασί Έντμοντ Μπραχιμάγι και ο πάστορας της Ευαγγελικής Συμμαχίας Γίλλι Ντότσι, συμβάλλει καθοριστικά και αποφασιστικά στην ειρηνική και ομαλή συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων και μέσω αυτών ολόκληρης της Αλβανικής κοινωνίας.

Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκε στη γειτονική χώρα, αποδόθηκε σ’ ένα αγώνα αγαπητισμού, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, που απέδωσε καρπούς, οι οποίοι δεν είναι απλά ορατοί, αλλά και ένα σπουδαίο «εργαλείο» για την πρόοδο της Αλβανίας.

Ο κ. Ιλίρ Μέτα, προσφωνώντας στην επίσημη αίθουσα του προεδρικού μεγάρου τους θρησκευτικούς ηγέτες, τόνισε ότι η συμβολή του Διαθρησκειακού Συμβουλίου Αλβανίας είναι πολύτιμη στη διατήρηση, προώθηση και ανάπτυξη σε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα προς τις νέες γενιές, πνεύμα διαλόγου, ανοχής, και αρμονίας.

Και πρόσθεσε:
Ο ρόλος αυτός γίνεται ακόμη πιο σημαντικός και αναντικατάστατος, σε αυτές τις εποχές, που η χώρα χρειάζεται τη συμβολή και την αφοσίωση όλων, ώστε οι νέοι να μη φύγουν, αλλά να αναζητήσουν και να βρουν το μέλλον στην Πατρίδα τους, στην ειρήνη και στην αρμονία μεταξύ τους. Για να δημιουργήσουμε, μέσα στην πανδημία, υγιείς και σταθερές οικογένειες, για να δημιουργήσουμε ευημερία και να οικοδομήσουμε την κοινή μας Αλβανία, στο πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, που οι φωτεινοί θρησκευτικοί ηγέτες μας χαρίζουν κάθε μέρα, με αφοσίωση και αγάπη, μέσω της θεϊκής και ευγενικής αποστολής τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, όπως και οι άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες, σε σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα και στο όφελος της θρησκευτικής και πολιτιστικής αρμονίας, που αντανακλά σ’ όλες τις πτυχές της ζωής της Αλβανίας. Και δίνει καλή εικόνα και καλό παράδειγμα προς τον έξω κόσμο. Και επεσήμαναν ότι είναι χρέος και ευθύνη αυτή η αρμονία να διατηρηθεί.

Ειδικότερα κ. Αναστάσιος σημείωσε:
«Δύο πράγματα θυμάμαι. Πρώτον, με μεγάλη συγκίνηση θυμάμαι τα άλλα τρία άτομα με τα οποία αποφασίσαμε να ιδρύσουμε αυτό το Συμβούλιο: H. Selim Muçaj, Baba Reshatin dhe Imzot Rok Mirditën Η. Αυτό συνέβη πολύ απλά και αυθόρμητα. Το επόμενο σημείο είναι ότι το Συμβούλιο μας άνοιξε την πόρτα και έστησε μια γέφυρα με κάτι καθολικό. Και μία από τις προτεραιότητες, που είχαμε, μετά την ελευθερία της πίστης δεν ήταν μόνο να έχουμε αρμονία μεταξύ μας, αλλά και να είμαστε μέρος αυτής της καθολικής οικογένειας σε αυτή την προοπτική. Είναι κάτι που μάλλον δεν είναι πολύ γνωστό εδώ στην Αλβανία ότι εκπροσωπούμε την χώρα παγκοσμίως.

Το Συμβούλιο μας είναι μέρος ου παγκόσμιου οργανισμού ′′ Θρησκείες για την ειρήνη “. Δίνουμε μαρτυρίες όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά παγκοσμίως. Αυτή η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της θρησκευτικής συνύπαρξης…

Για πρώτη φορά χρησιμοποιούμε περισσότερη αρμονία από ανοχή… Η λέξη ′′αρμονία ′′ είναι πολύ πιο ωραία. Όλοι διατηρούμε τα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα μας, αλλά δημιουργούμε κάτι πολύ όμορφο, ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ευγνώμονες στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί από την αρχή είναι πολύ κοντά μας. Πιστεύω ότι στον σύγχρονο κόσμο τα σημαντικότερα πράγματα είναι ελευθερία και αγάπη. Και η πίστη ανοίγει την πόρτα προς αυτές τις δύο πραγματικότητες. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους βοήθησαν να γίνει αυτή η διαδικασία. Πάντα με σοφία, αγάπη και ελπίδα».

Να σημειωθεί ότι στην έναρξη της τιμητικής εκδήλωσης προβλήθηκε, με αφορμή τα 30 χρόνια θρησκευτικής ελευθερίας, ένα σύντομο βίντεο με αναφορές στο διωγμό των θρησκειών από το κομμουνιστικό καθεστώς και την αποκατάστασή τους στα χρόνια της δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι όταν οι θρησκείες ανταποκρίνονται στο ρόλο τους είναι σίγουρο ότι μπορεί να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτό επιθυμεί και επιδιώκει με όλες του τις δυνάμεις ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Το πρόσωπο και το έργο του επανορθώνει τη σχέση των ατόμων, την κοινωνία και επικοινωνία με τον εαυτό τους, με το Θεό και με τους άλλους. Πορεύεται όχι τυπολατρικά και εγκλωβισμένα, αλλά με διάκριση και σύνεση, έτσι ώστε οι πράξεις του να αποτελούν αλήθεια, που γεμίζει και σώζει.

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια