Πως θα γιορτάσει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα την 25η Μαρτίου

Περιορισμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821, αλλά και για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου από τους Έλληνες της Αλβανίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Βασίλη Κάγιο, ήδη στους δύο αναγνωρισμένους από την Αλβανία ως μειονοτικούς δήμους, αυτούς της Δρόπολης και της Φοινίκης, οι τοπικές αυτοδιοικήσεις έχουν στολίσει με ελληνικές σημαίες τους κεντρικούς δρόμους και τα κτίρια των μεγάλων χωριών ενώ ελληνικές σημαίες υψώνονται και στα μικρότερα χωριά.
«Δυστυχώς, η πανδημία του κορονοϊού δε μας επιτρέπει να τιμήσουμε φέτος την εθνική επέτειο, όπως της αρμόζει. Σημαιοστολισμός μπορεί να γίνει στους δύο μειονοτικούς δήμους, όμως, δεν μπορούν να γίνουν με την ίδια λαμπρότητα εορταστικές εκδηλώσεις. Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση πολλών ατόμων. Ωστόσο, με τη συμμετοχή μέχρι δέκα ατόμων θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων σε μνημεία. Η διαφορά στον εορτασμό θα είναι μεγάλη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αφού στους δύο μειονοτικούς δήμους γίνονταν λαμπρές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ακόμα και 500 ατόμων σε κάθε περιοχή, ενώ διοργανώνονταν και παρελάσεις. Όμως, επειδή ολόκληρη η χρονιά είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο ελληνισμός της Αλβανίας θα διοργανώσει αργότερα λαμπρές εκδηλώσεις, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κάγιος.

Εορτασμός σε μη μειονοτικές περιοχές
Ωστόσο, εκτός από τους δύο αναγνωρισμένους ως μειονοτικούς δήμους, ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων και σε άλλες περιοχές κυρίως της νότιας Αλβανίας, όπως, για παράδειγμα, στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, του Αργυροκάστρου, της Χειμάρρας και της Κορυτσάς. Σε όλες αυτές τις περιοχές δεν επιτρέπεται ο στολισμός των δρόμων και των δημοσίων κτιρίων με ελληνικές σημαίες και οι Έλληνες τιμούν συμβολικά την εθνική επέτειο με εκδηλώσεις που διοργανώνουν σε κλειστούς ή και σε ανοιχτούς χώρους.
«Παρά το γεγονός ότι ζουν πάρα πολλοί Έλληνες σε μη χαρακτηρισμένες, από το καθεστώς του Χότζα ακόμα, ως μειονοτικές περιοχές, δεν έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και άρα του λαμπρού και επίσημου εορτασμού εθνικών επετείων. Έτσι, αναγκαζόμαστε να γιορτάσουμε συμβολικά σε κάποιες κλειστές αίθουσες, σε λιγότερο κεντρικούς υπαίθριους χώρους και βέβαια μέσα στα χαρακτηρισμένα ως ελληνικά σχολεία, για παράδειγμα της Κορυτσάς και της Χειμάρρας. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος. Θα διοργανώσουμε συμβολικές εκδηλώσεις, αλλά με πιο περιορισμένο αριθμό ατόμων. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για όλους τους Έλληνες, σε όποιους δήμους της Αλβανίας και αν ζουν, είναι πάγιο αίτημα της οργάνωσής μας», τονίζει ο κ. Κάγιος.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Αλβανία θα εορταστεί κανονικά στις ορθόδοξες εκκλησίες της χώρας, αλλά με τη συμμετοχή μικρότερου αριθμού ατόμων λόγω κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια