Ο ΠΟΥ ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου Sinovac που χρησιμοποιεί και η Αλβανία - Ποια η αποτελεσματικότητά του

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εγκρίνει την επείγουσα χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinovac κατά του Covid-19

Η λίστα έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ είναι ένα μήνυμα προς τους εθνικούς ρυθμιστές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος. Αυτό θα επιτρέψει επίσης τη συμπερίληψη του εμβολίου στο COVAX, το παγκόσμιο πρόγραμμα παροχής εμβολίων κυρίως σε φτωχές χώρες, οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν μείζονα προβλήματα εφοδιασμού λόγω της αναστολής των εξαγωγών εμβολίων από την Ινδία.

Σε μια δήλωση, η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι συνέστησε το εμβόλιο Sinovac για ενήλικες άνω των 18 ετών, με δεύτερη δόση 2-4 εβδομάδες αργότερα.


Η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ έλαβε την απόφαση αφού εξέτασε τα τελευταία κλινικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sinovac, καθώς και τις πρακτικές παρασκευής της εταιρείας.
Η Sinovac είπε ότι είχε παράσχει περισσότερες από 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στην Κίνα σπίτι και στο εξωτερικό μέχρι τα τέλη Μαΐου και έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 430 εκατομμύρια δόσεις.
Οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έδειξαν ότι το εμβόλιο απέτρεψε την ασθένεια στο 51% αυτών που εμβολιάστηκαν και απέτρεψε τη νοσηλεία στο 100% του πληθυσμού της μελέτης, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Να θυμίσουμε πως το εμβόλιο της Sinovac έχει χορηγηθεί και στην Αλβανία και είναι μια απόφαση που επηρεάζει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Αρχικά γιατί υπάρχει απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πιστοποιεί πως το εμβόλιο είναι ασφαλές, ενώ, σε δεύτερο επίπεδο, από τη στιγμή που παίρνει έγκριση από τον ΠΟΥ, αυτομάτως, όποιος το έχει κάνει έχει τα ίδια δικαιώματα στη διάβαση των συνόρων με αυτούς που έχουν κάνει τα υπόλοιπα εμβόλια (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, johnson & johnson ).

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια