Παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής (Παναγιάς), Δερβιτσιάνης Δρόπολης (Βίντεο)

Το παρεκκλήσι της «Ζωοδόχου Πηγής» ή για τους ντόπιους της «Παναγιάς» βρίσκεται στη μέση των ερειπίων κτισμάτων της «Κουκούλιας» απέναντι απ’ την Ιερά Μονή «Ασωμάτων» (Μαναστήρι).

Ο συγκεκριμένος ναός είναι σταυροειδούς ρυθμού με τρούλο. Όπως μαρτυρεί η τοπική μας παράδοση, ο συγκεκριμένος ναός ανακαινίστηκε αρκετές φορές μέχρις ότου να φθάσουμε στο τελικό στάδιο της σημερινής παρουσίας του. Το τέμπλο που υπήρχε σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων (δυστυχώς δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές), ήταν ξυλόγλυπτο, ενώ οι τοιχογραφίες του μέχρι των ημερών μας είναι λίγες.

Εντός του Αγίου Βήματος του ναού και συγκεκριμένα απέναντι απ’ την Αγία Τράπεζα, είναι αγιογραφημένη η Παναγία ως «Πλατυτέρα των ουρανών». Ο πρόναος είναι υπερυψωμένος σε σχέση με το καθολικό του και χρησιμοποιείται ως χώρος οπού μπορούν οι προσκυνητές να ανάψουν το κερί τους.

 
Βγαίνοντας προς το εξωτερικού του παρεκκλησιού, κοντά στον προαύλιο χώρο είναι φυτεμένες δύο βελανιδιές (δρυς), μπροστά εκ των οποίων βρίσκεται το χοροστάσι.

Η χωροταξική θέση της «Παναγιάς» επιτρέπει στον επισκέπτη να αντικρίζει ένα όμορφο και λιτό πανοραμικό πλάνο της Δερβιτσάνης. Επίσης απ’ τα πολύ παλιά χρόνια έχει καθιερωθεί να γίνεται μεγάλο γλέντι στην «Παναγιά», την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει ο ναός.

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια