Η Τουρκία τελικά έχει επιβάλλει την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Και εξηγώ γιατί:
- Οι συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με Αίγυπτο και Κύπρο, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκαν, αλλά έχουν παγώσει λόγω των Τουρκικών αντιδράσεων.
- Η επέκταση των χωρικών υδάτων μέχρι την Κρήτη (όπως είχε δηλώσει ότι θα γίνει ο Υπουργός Εξωτερικών), δεν έγινε ποτέ και σταμάτησε στο ακρωτήριο Ταίναρο.
- Η προσφυγή στην Χάγη με την Αλβανία, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, δεν έγινε ακόμη και οι συζητήσεις πάγωσαν αφού παρενέβη η Τουρκία.
- Οι έρευνες στα ήδη οριοθετημένα και εκχωρημένα σε εταιρείες οικόπεδα πάγωσαν (Νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο) και όπως φαίνεται βαίνουν προς οριστική ακύρωση.
- Οι έρευνες που απαιτούνται για την διέλευση ακόμη και αυτού του αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας (από την Κύπρο στην Κρήτη) σταμάτησαν, υπό την απειλή των Τουρκικών πολεμικών πλοίων, που έφθασαν στο σημείο να μπουν μέσα στα χωρικά μας ύδατα απειλώντας τα ερευνητικά των ξένων εταιρειών. Οι χώρες Σημαίας των πλοίων αυτών όπως αποδείχθηκε δεν θέλουν να συγκρουσθούν με την Τουρκία.
- Οι έρευνες από εμάς στην υφαλοκρηπίδα, επί της οποίας θέλουμε να έχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν σταματήσει, αφού έχουμε ουσιαστικά αποσυρθεί από την υποστήριξη τους, ενώ η Τουρκία διενεργεί έρευνες όποτε θέλει χωρίς να φοβάται και να διστάζει καν.
- Το Τουρκολυβικό μνημόνιο έχει επιβιώσει, όπως έχω επισημάνει διεξοδικά. Δεν αμφισβητείται ενεργητικά πλέον από κανένα και περιμένουμε μήπως και μας ευνοήσει η τύχη και εκλεγεί φιλική προς εμάς κυβέρνηση στη Λιβύη και το καταγγείλει. Όμως ακόμη κι έτσι να γίνει, χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να ακυρωθεί οριστικά (σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου). Εάν δε δούμε τα προβλήματα ασφάλειας και σταθερότητας που δημιουργούνται εκ νέου στην Λιβύη λόγω της εκλογικής καθυστέρησης, τότε δεν δημιουργείται καμία αισιοδοξία για σύντομη καταγγελία και ακύρωση του στα επόμενα δύο χρόνια. Εμείς δε αντί να επεκτείνουμε την χωρική μας θάλασσα στην Κρήτη, ώστε να τεθεί πάραυτα άκυρο και παράνομο το Τουρκολυβικό μνημόνιο λόγω παραβίασης αναγκαστικού κανόνα Διεθνούς Δικαίου, συνεχίζουμε να ολιγωρούμε περιμένοντας τον από μηχανής θεό είτε κάποιον άλλο για να μας βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.
- Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την Τουρκία συνεχίζονται με πιο έξυπνο και οικονομικό τρόπο, με την ευρεία χρήση και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Εμείς συνεχίζουμε να ξοδεύουμε τεράστια ποσά για υποτιθέμενες αναχαιτίσεις, που στην συγκεκριμένη περίπτωση των μη επανδρωμένων δεν λειτουργούν (τι να φοβηθεί ο χρήστης για να αποσυρθεί αφού δεν υπάρχει απειλή κατάρριψης, ούτε χειριστής επί του αεροσκάφους για να φοβηθεί και να φύγει, ούτε καν αερομαχίες όπως παλαιότερα μπορεί να γίνουν με ψυχολογικό αποτέλεσμα). Και όπως δήλωσε ο Ερντογάν προχωρούν και στην κατασκευή μη επανδρωμένων πλοίων, τα οποία θα δίνουν τεράστιες δυνατότητες προκλήσεων και δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, με οικονομικότατο και ακίνδυνο τρόπο, με δεδομένη την δική μας φοβική αδράνεια.
- Η Τουρκική επέκταση στην Αμμόχωστο συνεχίζεται, ενώ εμείς έχουμε αποδυναμώσει τις κυρώσεις, με παλινωδίες, με τον προσχηματικό αναποτελεσματικό διάλογο και τις ατελέσφορες διερευνητικές.
- Οι έρευνες στην Κύπρο έχουν περιορισθεί και δεν διενεργούνται πλέον εκεί που η Τουρκία διεκδικεί δικαιώματα. Το ερευνητικό πλοίο με ξένη Σημαία φοβάται και να ξεμυτίσει από το λιμάνι και οι ΗΠΑ και οι άλλες συνεργαζόμενες χώρες (με τις εταιρείες τους) έχουν αποδεχθεί εκ του αποτελέσματος τις απαιτήσεις της Τουρκίας.
- Οι ΗΠΑ με την επίσημη πολιτική τους ακύρωσαν ξεκάθαρα οιαδήποτε υποστήριξη προσδοκούσαμε στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Η πράξη αυτή, σε συνδυασμό με το αιτιολογικό που πρόβαλλαν οι ΗΠΑ για την μη υποστήριξη, ισοδυναμεί με αποδοχή της Τουρκικής επιθετικής πολιτικής, έστω και αν η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα όλων των άλλων χωρών της περιοχής. Κατέληξαν μάλιστα οι ΗΠΑ δια του Συμβούλου για θέματα ενεργειακής ασφάλειας του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χόκσταϊν, να αποδέχονται τις πιέσεις της Τουρκίας ως εύλογες, και να προωθούν την μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μόνο με πλοία. Παράλληλα εξετάζουν ακόμη και την μεταφορά μέσω αγωγού από την Τουρκία (με μεγάλες πιθανότητες να γίνει). Ως εναλλακτική προωθούν την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και εκείθεν στην Ευρώπη, με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Κύπρο και την Αίγυπτο (ως έργο εξαιρετικό), ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται όμως από τοπικά εργοστάσια παραγωγής με καύση του φυσικού αερίου είτε από την ηλιακή ενέργεια στις ερημικές περιοχές της Αιγύπτου. Όμως επειδή προβλέπουν ότι η Τουρκία θα αντιδράσει δυναμικά σε οιοδήποτε σχέδιο δεν την περιλαμβάνει, και ότι θα αντιδράσει και στην διέλευση του υποθαλάσσιου αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από την Κύπρο στην Ελλάδα, εξετάζουν ήδη εναλλακτικά την δυνατότητα δημιουργίας κάθετων αγωγών από την Αίγυπτο προς Κύπρο και Ελλάδα, ώστε να μην διέρχονται από περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα.
- Η αρχική άρνηση αποδοχής από της ΗΠΑ του αιτήματος της Τουρκίας για αγορά αναβαθμισμένων F-16, έχει μετατραπεί σε διελκυστίνδα μεταξύ της κυβέρνησης και του Κογκρέσου, μετά την κρίση που προέκυψε μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Αναμενόμενο ήταν μέσα από αυτήν την κρίση να αναδειχθεί η στρατηγική σημασία της Τουρκίας στην περιοχή, τώρα αλλά και στο εγγύς μέλλον, εάν οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας δεν ομαλοποιηθούν (ακόμη και να ομαλοποιηθούν σε κάποιο βαθμό, η αντιπαλότητα θα υφέρπει τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία). Η Πολιτική των ΗΠΑ προς την Τουρκία είναι προφανέστατο ότι έχει αλλάξει. Και εάν η ίδια η Τουρκία δεν επιδιώξει πλήρη αποστασιοποίηση από ΗΠΑ, προβλέπεται σταδιακή βελτίωση των σχέσεων τους.
ΕΜΕΙΣ
- Πλατσουρίζουμε στις λάσπες της τελευταίας χιονοθύελλας.
- Καταιονιζόμαστε θριαμβολογώντας από πυροσβεστικές για τα Rafale, προβάλλοντας άστοχα ότι τα Rafale από μόνα τους θα μας εξασφαλίζουν κυριαρχία. Και κομπορρημονούμε άκαιρα για τις Φρεγάτες που θα έλθουν σε 5 χρόνια. Όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, ΚΑΝΕΝΑ οπλικό σύστημα πλην των πυρηνικών όπλων δεν μπορεί να επιφέρει στρατηγικό αποτέλεσμα, επειδή μόνο και μόνο το κατέχεις. Αυξάνει μεν τις αμυντικές δυνατότητες, αλλά άλλο πράγμα είναι η Αμυντική ισχύς. Το ξεκαθαρίζω για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις: α) Η Οπλική δυνατότητα αναφέρεται στα όπλα που έχεις διαθέσιμα. β) Η Αμυντική δυνατότητα είναι το σύνολο των συνεργατικών δυνητικών επιλογών άμυνας της χώρας. γ) Ενώ Αμυντική Ισχύς είναι η ικανότητα εφαρμογής των αμυντικών δυνατοτήτων για την επικράτηση των σκοπών σου σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Είναι πολύ πιο σύνθετη έννοια που περιλαμβάνει το σύνολο των λειτουργιών του τριγώνου Λαός, Κυβέρνηση, Ένοπλες Δυνάμεις, και σίγουρα δεν είναι η απλή κατοχή και επίδειξη των όπλων σου.
- Έχουμε εκχωρήσει πολλά περισσότερα από το παρελθόν στις ΗΠΑ χωρίς ανταλλάγματα, δεν εκμεταλλευόμαστε τις προβλέψεις των συμφωνιών σε όλους τους άλλους τομείς πέραν των εξοπλιστικών, όπως π.χ. οικονομικές, αναπτυξιακές, μεταφοράς τεχνολογίας, και συμπαραγωγών. Απλά αναφερόμαστε στις προβλέψεις αυτές θριαμβικά, χωρίς να κάνουμε κάτι ουσιαστικότερο. Μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού υπερ-προβολής οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών ασκήσεων.
- Τα ναυπηγεία εξακολουθούν να παραπαίουν, νέες αναπτυξιακές βιομηχανικές και παραγωγικές δυνατότητες δεν αναπτύσσονται, και οι έμποροι όπλων επιβάλλουν την κυριαρχία των εξοπλισμών στον δημόσιο διάλογο.
“Όλα πάνε καλά, είναι καλοσχεδιασμένα και Οργανωμένα, μέχρι να φάμε μια μπουνιά στην μούρη από τον Mike Tyson, και καταλάβουμε τις αδυναμίες μας και την ανάγκη να προετοιμασθούμε και να δράσουμε καλύτερα”.
Στέλιος Φενέκος
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α
Διαβάστε ακόμη:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών