Η απομονωμένη Τουρκία και οι αμερικάνικες διευκολύνσεις προς αυτήν

Εδώ και καιρό επισημαίνω ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν την Τουρκία στο ίδιο στρατόπεδο, πόσο μάλλον τώρα που οι σχέσεις με την Ρωσία επιβαρύνονται σημαντικά.
Η Τουρκία είναι ζωτικός παράγων για τα Αμερικανικά συμφέροντα και οι δικές μας συμφωνίες και παραχωρήσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γεωπολιτική της θέση στην Μέση Ανατολή και στην Υπερκαυκασία.

Έρχεται λοιπόν σήμερα το State Department με non paper (όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Εστία") και παγώνει την υποστήριξή της στην κατασκευή του EastMed που θα μετέφερε φυσικό αέριο στην Ευρώπη από Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Το non paper του State Department έφθασε στην Αθήνα, στο Τελ Αβίβ και στην Άγκυρα.
Και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αφού ενώσει κανείς τα κομμάτια του πάζλ, αυτό προέκυψε μετά την τελευταία άτυπη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για τις έρευνες στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ από τις εταιρείες Αμερικανικών και Καταριανών συμφερόντων.

Και εύκολα γίνεται επίσης αντιληπτό, ότι εάν τελικά ισχύσουν οι εισηγήσεις του non paper, ο ρόλος της Τουρκίας στην νέο ενεργειακό χάρτη αναβαθμίζεται εάν δεν υπάρξει νέα δική μας συμφωνία με την Αίγυπτο για να ξεπεραστεί το ζήτημα του EastMed.
Εξόχως σημαντικό επίσης είναι ότι στο nonpaper δεν προβάλλονται αντεπιχειρήματα για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού ή το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του, αλλά ότι αποτελεί άκουσον-άκουσον "εστία εντάσεων" για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση αυτή στην ουσία αποδέχεται τον προκλητικό και διεκδικητικό ρόλο της Τουρκίας, έστω και αν οι διεκδικήσεις της είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, εάν οι πρακτικές της είναι επιθετικές και εάν παραβιάζει δικαιώματα άλλων χωρών της περιοχής. Στην ουσία βέβαια αδειάζει και την ΕΕ και τα ανακοινωθέντα του Συμβουλίου Κορυφής.
Κατά τα άλλα οι κλακαδόροι αφελείς κομματικοί προπαγανδιστές εξακολουθούν να παραπλανούν και να εφησυχάζουν τον Ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας τα ανερμάτιστα επιχειρήματά τους περί διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας και περί επικείμενης κατάρρευσής της, και μάλιστα ότι όλα αυτά που ισχυρίζονται συμβαίνουν λόγω των δικών μας ενεργειών.

ΣΗΜ: Σιγή πλήρης από ΥΠΕΞ, για διάψευση ούτε συζήτηση, αλλά βρε παιδιά, ενημερώστε και τους κλακαδόρους για τις εξελίξεις για να μην εκτίθενται δημόσια!

Στέλιος Φενέκος
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια