Τα τετελεσμένα στα Βαρώσια συνεχίζονται - Η ΕΕ σε αγρανάπαυση - Εμείς είμαστε μακριά

Στις 13 Δεκεμβρίου 2021, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είχε συζητηθεί το ζήτημα των Βαρωσίων, καθώς και η δυνητική υιοθέτηση κυρώσεων από την ΕΕ, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΣΑ/ΟΗΕ.
Στην συνάντηση αυτή ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι είναι «ζωτικό» να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε να αναγκασθεί η Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες.

Ταυτόχρονα θεώρησε σημαντικό βήμα την προώθηση του ζητήματος για να μελετηθούν δυνητικές κυρώσεις στην Τουρκία, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper).
Θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψη επίσης, ότι η Γερμανία μαζί με την Ιταλία τοποθετήθηκαν υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετηθεί το ζήτημα των κυρώσεων.

Σήμερα ο Τατάρ ανακοινώνει επέκταση των εργασιών στα Βαρώσια και άνοιγμα νέας εισόδου.

Αναμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσει η ΕΕ στην παράνομη αυτή ενέργεια (δεν ελπίζω πολλά από Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική πλευρά) και φυσικά περιμένουμε να δούμε και τις δικές μας αντιδράσεις (έστω και αν "είμαστε μακριά και η Κύπρος είναι άλλο κράτος")

Στέλιος Φενέκος
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια